Den store innflyttingen til den nye «Holmliabyen» var kommet i gang for alvor, og behovet kom for å danne et eget idrettslag.

Det så blant andre Bjørn Trønnes og Tor Holdorf, og hjemme ved kjøkkenbordet til Tor så de første planene dagens lys sommeren og høsten 1982. Men planene møtte ingen umiddelbar entusiasme i de høyere organer innen Osloidretten. I Oslo idrettskrets mente man at det fantes nok av idrettslag i nærheten av Holmlia, som attpåtil hadde synkende medlemstall. Det måtte være mye bedre å bygge ut for eksempel Ljan IF og Hauketo IF, enn å starte opp en helt ny klubb var synspunktene man møtte den gang. Men initiativtakerne så lengre, og mente at Holmlia behøvde sin egen klubb. Til tross for den ganske klare motstanden innkalte de til stiftelsesmøte.

På dette møte deltok 50 personer og Holmlia Idrettsforening ble foreslått som navn. Det ville være for likt Hauketo mente noen. Det var da Tore Fjeld foreslo sportsklubb og det ble vedtatt. De trodde at klubben skulle vokse til cirka 500 medlemmer i løpet av sommeren 1983. Det tok imidlertid litt lenger tid men rekrutteringen var upåklagelig.

Holmlia Sportsklubb ble stiftet den 7.oktober 1982 med Bjørn Trønnes som første formann.

Det har vært mange idretter innom klubben. I begynnelsen var det fotball, ski, turn og volleyball. Noen varte ikke så lenge, mens noen ble store med imponerende resultater.

Aerobic, turn og svømming
I 1983 startet Torunn Johansen aerobicgruppe som fikk stor interesse. På kort tid ble partiet fulltegnet. De startet deretter turngruppe ledet av Inger Aarhaug. De holdt til på Hallagerbakken skole frem til fjellhallen sto ferdig. «Jeg husker vi måtte bære matter og stereoanlegg til og fra skolen. Det var krevende men en fin tid å se tilbake til!», forteller Torunn. Etter hvert ble det også opprettet en barneturngruppe. Det var også et tilbud om voksentrim, som Tomm Walderstrøm tok ansvaret for.

På denne tiden var det mange barn på Holmlia, flere enn i dag. Det var foreldredrevet og frivillig innsats også den gang. Da den nye svømmehallen ble offisielt åpnet 12.september 1983 var det selvsagt en stor begivenhet for svømmegruppen, som ble startet og ledet av Inger Wiersholm Karlsen.

I Nordstrand Østre Aker Blad 27.januar 1984 sier formann Trønnes at det er stor interesse for svømming. Skigruppe er opprettet, men ikke nok frivillige til de forskjellige vervene. «Vi satser på et fint idrettsmiljø på Holmlia i likhet med våre nabokretser.» sier Trønnes og fortsetter: «Vi vil legge mest vekt på de yngste i alle grupper, for da tror jeg vi vil få et flott miljø om noen år. Noen tusen unge og eldre i en ny bydel fikk mulighet til å være med på noe som gir samhørighet og tilhørighet på et nytt sted.» forklarer Trønnes til avisen.

Håndball
Håndballgruppen ble også etablert i 1983, først ved et interimsstyre ved Thor Nilsson. Håndballinteressen vokste raskt. Egil Vindorum forteller: «Det var en fantastisk tid med Holmlia håndball. Vi startet med 2 jentelag, fortsatte med guttehåndball 5-6 åringer og da jeg sluttet var det 17 lag! Det var mye jobb til tider med hallvakter, kioskvakter og trenere. Omtrent hele styret måtte trå til som trenere en periode.»

En morsom historie: «Jeg husker vi skulle spille kamp med G-8 med gutter 5-8 år på Haugerud Cup. Vi spilte på utebane i flott vær. Vi skulle spille kamp og oppdaget plutselig at vi manglet to spillere. Jeg så meg rundt og får øye på dem ved siden av banen leke med lekebiler! Det kom muntre kommentarer fra både dommer og tilskuere. Ja, de var kanskje fortsatt litt små», ler Egil, som var trener for dette guttelaget. Det hører med til historien at med litt prat og motivering ble de med på nytt.

Innebandy

I november 1992 var det duket for de første landskampene i innebandy på norsk jord. Holmlia innebandygruppe var representert med tre spillere; Than Dinh, David Haugen og Dagfinn Ringås. For Holmlia ble dette helt spesielt, da en av kampene ble spilt i "løvenes hule", Holmlia Idrettshall!

Holmlia innebandys meritter er imponerende: 5 kongepokaler for damer. Holmlia vant NM finalen i 1995 for menn. Klubben har deltatt og vunnet eliteserien både på kvinne- og herresiden. Det er også en rekke innebandyspillere fra Holmlia som har flere enn 25 landskamper. Vi er også stolte av «Electric Lions» som er klubbens el-innebandy tilbud for funksjonshemmede.

Fotball

Fotballgruppen har alltid vært den største gruppen i Holmlia Sportsklubb. Klubben har utviklet et stort antall spillere som har blitt både Tippeliga- Premier League- Serie A- og landslagsspillere. I 2002 fikk Holmlia Fotball, blant syv andre klubber, utmerkelse fra UEFA for sitt fremragende antirasistiske arbeid. Prisen ble utdelt av UEFA-president Lennart Johansson. I 2011 ble det nesten cupbombe på Lusetjern kunstgressbane da Holmlia Fotball tapte 0-1 mot Stabæk i 1.runde av NM cupen.

Holmlia ble historiske da de rykket opp til 3. divisjon i 2008. Da het trenertrioen Per Utne, Steinar Mørk og Nizo Demirez. Sistnevnte hadde vært trener hele veien fra 7. divisjon.

En annen flott meritt er Jenter 13 år som vant Norway Cup i år 2000 som første lag i klubbens historie. I Aftenposten i 2017 kan vi lese følgende: «Holmlia er en talentfabrikk av de sjeldne. Ingrid Schjelderup skulle gjerne hatt med seg flere av jentene. Hun vet at hjemstedet har hatt et dårlig rykte i ordskiftet i Norge. Selv mener hun oppveksten var så trygg som den kunne bli, med bilfri vei til skole og trening og et veldig godt idrettsmiljø.» Ingrid Schjelderup fra Holmlia er fotballspilleren på damesiden som har gått helt til topps.

Dans og ballett
3. desember 2009 ble den nye gruppen Dans og Ballett tatt opp i Holmlia Sportsklubb. I begynnelsen holdt de til i samlingssalen på Hallagerbakken skole, Toppåsen skole og fikk låne dansesal ved Bjørnholt skole. Nå holder de til i Holmliahallen.

I dag har Holmlia Sportsklubb følgende idretter: Fotball, håndball, innebandy, turn, dans og ballett, kampsport, boksing og fekting. Det er også tilbud om bordtennis for barn på enkelte dager.

Utviklingen av idrettsparken
I 1992 bygget klubben ny fotballbane i Lusetjerndalen. Det sto klart i til 10-års feiringen. Tidligere leder i Holmlia Sportsklubb Roar Eilertsen skrev den gang: «Interessen for fotball har økt de siste årene. HSK disponerer kun grusbanen ved ungdomsskolen og har begrenset adgang til banen på Hallagerjordet. Etter min mening er dette et være eller ikke være for fotballgruppa å ta i bruk nye områder.»

De neste to store milepælene for klubben var å få anlegge kunstgressbane (2004 og oppgradering 2015) og bygge eget klubbhus (2008). Tidligere hadde klubben kontorer i andre etasje i «Holmliahallen». Klubbhuset var svært viktig for klubben å få på plass. Senere er det også blitt bygget nye fotballbaner på det gamle gartnerjordet syd i Holmliaparken (Holmlia 7'er 2012) og på den gamle grusbanen mellom Holmlia ungdomsskole og Lusetjern barneskole (Holmlia 7'er Lusetjern 2017).

En stor takk til alle!
Det har vært mange innom Holmlia Sportsklubb gjennom årene. Ledere, trenere, ildsjeler, utøvere og engasjerte foresatte. Klubben har også dyrket frem talenter til landslag i ulike idretter. I dag har klubben cirka 1250 medlemmer (april 2022).

Det er nå 40 år siden klubben ble startet. Vi kan være stolte over mangfoldet, engasjementet, dugnadsånden og idrettsgleden alle har bidratt og fortsatt bidrar med.

Gratulerer Holmlia Sportsklubb!

«Holmlia Sportsklubb har vært positivt for Holmlia og for vår eksponering utad» Ivar Nordberg

«Det var en fin måte å komme inn i lokalsamfunnet på. Holmlia Sportsklubb var verdifull for meg.» Egil Vindorum

«Dugnadsånden var upåklagelig! Jeg ser tilbake på en flott tid med stor glede!» Trond Berglund

«Her har jeg fått mange livsvarige vennskap. Dette er hva idretten kan gjøre!» Jon Terje Sandnes

«Hjertet mitt banker for fotball og for Holmlia.» Nizo Demirez