Gå til sidens hovedinnhold

Alle busser i Oslo skal bli elektriske

I 2023 skal nesten alle busser i Oslo bli elektriske, lover byrådet. I dag er det 76 elbusser i trafikk i hovedstaden. Målet er over 500.

For å innføre en helelektrisk busspark i hovedstaden, vil byrådet årlig sette av et ekstrabeløp på 50 millioner kroner i Oslo-budsjettet. Ruters samlede budsjett er på over 9 milliarder kroner.

– Alt som kan elektrifiseres, skal elektrifiseres, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten.

Samtidig står kollektivselskapet Ruter overfor store utfordringer. Rundt halvparten av inntektene er fra billettsalg i normalår. Men med koronaen forsvant de reisende, mens rutetilbudet ble opprettholdt. Fortsatt er ikke alle passasjerene tilbake. I siste uke av august var antall reiser på 73 prosent av normalen.

Johansen sier de har bedt staten om seks måneders forlengelse av kompensasjonsordningen til Ruter, men foreløpig har ikke regjeringen eller Stortinget lagt mer penger på bordet.

Fakta:

  • Ruter har totalt 520 busser i Oslo.
  • I 2017 fikk Oslo de seks første elbussene.
  • Nå er det 76 elbusser i Oslo.
  • Neste år starter en stor utrulling av ny elbusser. Over 100 nye elbusser vil komme på plass i 2022, og innen utgangen av 2023 vil Oslo ha omtrent 500 elbusser. Da vil nesten 100 prosent av bussene i Oslo være utslippsfrie.
  • Det gjøres kun unntak der det vil være infrastrukturmessige begrensninger på elbuss. Per i dag er det kun én strekning som unntas, og det er bussene som trafikkerer Nedre Bekkelaget. Det unntas fordi broen til Ulvøya ikke tåler akseltrykket fra elbussene.

Kilde: Oslo kommune

Les også

Bomforslaget fikk nabolaget til å reagere - dette skjer nå

Les også

Margaret fortviler over kaos ved bussholdeplassen i Vårveien på Ekeberg:- Busser og biler på tomgang betyr bråk og eksos for oss