Natt til tirsdag oppdaget man dataangrepet som har lammet utgivelsen av papiraviser hos Amedia. Det er et sikkerhetshull i Windows som er blitt utnyttet og det er derfor Amedias Windows-servere som er rammet.

Som en direkte konsekvens av hackingen ble ingen papiraviser utgitt av Amedia onsdag, og det er i skrivende stund fortsatt usikkert hvor mange papiraviser som vil gå i trykken og være klare til dagene som kommer, skriver Nettavisen.

Heldigvis er alle nettsteder oppe, slik at du kan bli oppdatert på nyheter døgnet rundt i Amedias aviser, inkludert Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Amedia har fått på plass nødløsning– gir ut flere lokalaviser torsdag

Det er enkelt å opprette en AiD, slik at du kan lese oss digitalt, og er du kun abonnent på papiravis, har du full digital tilgang til noblad.no og andre Amedia-aviser på nett.

LES OGSÅ: Sjekk ut Nordstrands Blad-appens nye oppdatering! Følg nyhetene DU er interessert i

Tøff prøvelse

– Å bli utsatt for datakriminalitet i denne størrelsesorden er en veldig tøff prøvelse, og trusselbildet alle virksomheter lever med i dag. Slik alvorlig kriminalitet er et økende samfunnsproblem, men først av alt betyr det tunge dager for mange ansatte i virksomhetene våre, på alle nivåer, skriver konserndirektør i Amedia Anders Møller Opdahl i en melding til alle ansatte på intranettet til Amedia.

– Skaden har nå skjedd, og den store jobben gjenstår med å få den fullstendige oversikten, få tilbake driftssystemene våre, og på kort sikt parallelt jobbe med midlertidig nødløsning for å få ut de papiravisene vi kan med den kapasiteten vi har,

Amedia har fortsatt ikke oversikt over alle konsekvensene av angrepet. Onsdag ble det klart at hackerne la igjen følgende beskjed i datasystemet til Amedia: «Nettverket ditt har blitt brutt og alle data ble kryptert. Personopplysninger, økonomiske rapporter og viktige dokumenter er klare til å avsløres».

Må være tålmodige

Onsdag kveld har Amedia tatt kontakt med Datatilsynet. Hackerne har fått tilgang til systemer hvor det lagres personopplysninger. Deriblant lønnsinformasjon som kontonummer og personnummeret til ansatte.

– Det vil ta tid før vi er der vi skal være. Her må vi bare være tålmodige, slik at vi gjør de riktige tingene, og tingene riktig. Troverdighet er vårt viktigste råstoff. Svekkes den, er det alltid krevende å vinne den tilbake. Jeg opplever at både kunder og annonsører har stor forståelse og sympati for vår situasjon. Men det gir oss ikke et frikort. Tvert imot så iverksetter vi løpende tiltak som er gjennomtenkte, for å vise hver eneste dag at vi er til å stole på, også når en slik krise treffer oss, skriver Opdahl i meldingen til Amedia-ansatte.

Amedia er Norges største utgiver av lokalmedia, og eier også Nordstrands Blad.