Gull til Gløersen

STAFETTGULL: F.v.: Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug for Norge som vant herrenes 4x10 km stafett i ski-VM i Falun fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

STAFETTGULL: F.v.: Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug for Norge som vant herrenes 4x10 km stafett i ski-VM i Falun fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Gløersen fra Rustad IL bidro til at Norge tok gull under VM-stafetten i Falun.

DEL

FALUN (NTB): Petter Northug fikk utgangspunktet han ønsket seg og avgjorde torsdagens VM-stafett i Falun på ankeretappen.

LES OGSÅ: Gløersen tok bronse i VM

Northug hadde små problemer med å slå svenske Calle Halfvarsson og den franske overraskelsen Adrien Backscheider i avslutningen. Trønderen slo til inn i siste sving og holdt Halfvarsson bak seg over hele oppløpet.

– Dette var selvfølgelig et scenario jeg har sett for meg i sommer og høst. Jeg skjønte på tredjeetappen at det ville bli en spurt, sa Northug til NRK etter målgang.

Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Anders Gløersen la grunnlaget for den norske triumfen.

– Utrolig artig at jeg fikk det utgangspunktet jeg fikk og at de andre hadde gjort en så god jobb. Da var det bare for meg å sette signaturen på papiret, sa Northug.

Norge har dermed vunnet alle VM-stafetter i langrenn for menn siden 1999.

Sterk Dyrhaug

Dyrhaug fikk jobben som Norges startmann i sitt første internasjonale mesterskap. Tydal-gutten la seg tidlig i rygg på Sveriges ankermann Daniel Richardsson i snøværet. Inn i Mördarbacken for siste gang skrudde imidlertid trønderen opp farten og fikk med seg ytterligere fem lag. Sverige var ikke blant dem. Richardsson fikk trøbbel og ga bort mange sekunder inn mot veksling.

Dermed sendte Dyrhaug Didrik Tønseth av gårde i en tetgruppe på seks løpere. Avstanden ned til Sverige ble på hele 20 sekunder.

– Jeg hadde klare planer om å vente lenge og trykke til på sisterunden. Jeg så at Richardsson var sliten, og da var det duket for å prøve. Jeg prøvde å gå så fort jeg kunne, sa Dyrhaug.

Tønseth i trøbbel

Tønseth holdt høy fart fra start og fikk noe drahjelp av finske Livo Niskanen, men bakfra gikk svenske Johan Olsson raskest av samtlige. Halvveis var Sverige tilbake i den fem mann store tetgruppa, og opp Mördarbacken for siste gang fikk Olsson luke til Tønseth.

Verdensmesteren på onsdagens 15 kilometer i fri teknikk gikk en fenomenal etappe og skaffet Marcus Hellner henholdsvis 6,7 og 14,1 sekunders forsprang til Frankrike og Norge.

– Det var tungt. Jeg klarte rett og slett ikke følge Olsson i dag. Har var vass, sa Tønseth etter sin etappe.

Gløersen i kjempeform

Det svenske forspranget holdt imidlertid bare i halvannen runde på tredjeetappen. Midtveis var Norge, Frankrike og Sverige igjen sammen i front etter et forrykende åpning av Gløersen og franske Robin Duvillard. Og Gløersen hadde mer på lager.

I siste bakke rykket Rustad-løperen fra Sverige og Frankrike – og skaffet Petter Northug en luke til konkurrentene. Ut på sisteetappen hadde Norges ankermann tre og seks sekunder til Frankrike og Sverige.

– Jeg valgte å gå meg inn i løpet, men tok et jafs da jeg nærmet meg på andrerunden, smilte Gløersen.

Northug slapp i kjent stil de to gullrivalene forbi seg innledningsvis på sisteetappen, men i avslutningen var det ingen som kunne matche langrennskongen fra Mosvika. (©NTB)

Artikkeltags