De ønsker å gi nordmenn 240.000 i årslønn uten at man må jobbe så mye som en dag.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Borgerlønnsforkjempere møtes i Oslo – vil gi 240.000 i årslønn til alle.

DEL

OSLO: Norske borgerlønnsforkjempere er vertskap for en samling av likesinnede i Oslo. De syns en utbetaling på rundt 240.000 kroner året for å ikke jobbe er passende.

Konseptet borgerlønn, der alle får utbetalt en viss sum per måned for å gjøre absolutt ingenting, er blitt møtt med stor skepsis, særlig av fagforeninger, de fleste partier og arbeidsgivere som vil ha flest mulig i arbeid. Fredag holdes det en konferanse om temaet i Oslo, skriver Dagsavisen ifølge Nettavisen

Tviler.

Leder Anja Askeland i BIEN (Basic Income Earth Network) Norge tviler på at det er nok jobber til alle i fremtiden.

Les også: Fremtidsforsker Martin Ford: - Vi står overfor en enorm omveltning i arbeidslivet

– Mange jobber blir automatisert bort, og vi får stadig mer produktivitet per arbeider. Vi ser denne utviklingen ved for eksempel selvdrivende kjøretøy, lager og butikker. Industri og produksjon blir også stadig mer automatisert, sier hun.

Askeland anslår at en borgerlønn ideelt skulle vært 2,5 G, grunnbeløpet i folketrygden, som nå er 96.883 kroner. Dermed blir det drøyt 240.000 kroner. På spørsmål om Norge har råd til dette, sier Askeland at spørsmålet er om vi har råd til å la være.

Les også: Stein Erik Hagen: - Borgerlønn tvinger seg frem

Blant dem som har tatt til orde for borgerlønn er økonomiprofessor Kalle Moene og professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen. I fjor ble Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal nominert til Bragepris for boka «Borgerlønn – ideen som endrer spillet».

Artikkeltags