NORDSTRAND: I 2006 ville en liten gjeng fra Nordstrand gjøre noe for andre. Ledet av Sara Utnem og Cahtrine Haugeli Halvorsen ønsket de å skape noe sammen og bruke de gode musikalske kreftene i vennegjengen.

Ideen ble til en julekonsert helt utenom det vanlige, hvor frivillighet, engasjement og varme skulle være i fokus. En gratis julekonsert hvor døren for alle som ønsket det var åpen med en innsamling til viktige formål. Valget falt på Kirkens Bymisjons aksjon "Lys i mørke" som i dag har fått navnet "Gled en som gruer seg til jul".

Etter tretten år på rad har konserten blitt et viktig lys i mørke for mange mennesker.

Julie Victoria Johnsen er sentral for å få til julekonserten og er helt klar på hvorfor hun bruker så mye av fritiden sin på dette.

– Julekonserten åpner mange dører for unge musikere og gir dem en scene å stå på, en dør inn for publikum og en dør inn til julemiddag for dem som står utenfor. Vi gir oss ikke med tradisjonen før ingen står utenfor.

– Bidrag av høy klasse

Sammen med Øystein Bang bruker hun enormt med tid og krefter på å få til denne julekonserten. Julie er produsent og har stålkontroll på alt fra rigg til regi, mens Øystein leder det musikalske på trygg og engasjert måte.

– Julekonserten handler om å kunne gi noe videre, skyter Øystein inn.

– Det kunstneriske ambisjonsnivået har alltid vært høyt, men hovedmålet er stadig innsamlingen til Kirkens Bymisjons viktige arbeid. Det er dessverre lett å lukke øynene for dem som faller litt utenfor, selv om vi egentlig møter det hver dag. Derfor har det vært så viktig å holde på dette fokuset, sier han.

Øystein sier det er fint at man sammen bruker egenskapene til å skape noe fint og viktig sammen.

– Musikerne og solistene er unge og lokale og stiller også opp uten noen form for honorar. De leverer bidrag av høy klasse, avslutter Øystein.

– Det ligger noe fint i det at vi bruker de ulike egenskapene våre og skaper noe så viktig sammen. Gleden fra det hver enkelt bidrar med inn i konserten, blir til glede for noen som gruer seg til jul, legger Julie til.

Blir rørt av engasjementet

Ungdomskateket Knut-Helge Badendyck Møller er også med og utgjør en styringsgruppe for konserten sammen med Julie og Øystein. Han forteller at denne konserten gjør noe med ungdommene.

– I fjor kom en av dem til meg og fortalte at han hadde alt han trengte, så han hadde bestemt seg for å gi noe videre. Han hadde derfor bedt familien om å gi alle pengene han skulle få i gaver til Kirkens Bymisjon og deres arbeid.

– Sånne historier gjør meg skikkelig rørt og glad, forteller Badendyck Møller.

Olav Thelle, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon SPENN og aktivitetshuset Prindsen, har vært med på julekonserten de siste årene og forteller at det har gjort noe med ham å møte de engasjerte ungdommene.

– Jeg blir ordentlig rørt av denne konserten, engasjementet imponerer meg. Det er en vanvittig fin konsert, så ekte, sårbart og sterkt. Det vrenger sjela på en måte. Å skape et sånt tiltak for ungdommene, som både er trygt, vakkert og gir noe til andre, er rett og slett utrolig bra.

Samlet inn 45 000 kroner

I fjor fikk de frivillige solistene og musikerne inn 45.000 kroner til Kirkens Bymisjons arbeid, og Olav fryder seg over hva denne konserten betyr på så mange måter.

– Kirkens Bymisjons arbeid handler om at vi må se og anerkjenne hverandre, og at vi står sammen som medmennesker. Det skjer noe når mennesker føler seg sett og anerkjent. Det gjør meg glad at ungdommene som deltar, får kjenne dette. Jeg gleder meg skikkelig til 18. desember.

LES OGSÅ:

Eksklusiv julekonsert med Silje Nergaard i Nordstrand kirke: – Kjenner på et ydmykt ansvar

Dette pepperkakehuset kan Emmi (11) bruke som lekestue