Gå til sidens hovedinnhold

Astrid Rud fyller 90 år

Innsendt

90 år er det siden Astrid kom til verden på vestsiden av Randsfjorden, som nummer to av en søskenflokk på etter hvert fire etterlengtete barn. Astrid vokste opp som en av «butikk-jintene» og hadde en lykkelig barndom i det eldoradoet som lå ved fjorden, under skogkledde bakker og `Tusen sjøers land`; Fjorda oppe i lia.

Det harde trettitallet og krigen understreket viktigheten av utdannelse og etter syv års folkeskole på Vestsida, var det å ro over til østsiden av Randsfjorden og bo hos to tanter, for å gå på realskolen der.

Landsgymnaset på Eidsvoll fulgte på, her traff Astrid flott ungdom fra hele landet og livsvarige vennskap ble stiftet.

17 år gammel dro unge Astrid til Finnmark for å være lærervikar. Det ble et år som ga livslange minner om midnattssol, nordlys og mørketid, og innprentet betydningen av å komme seg ut å få friskt lys, samt evnen til å etterlikne samenes evne til å gå med litt fjærende gange i ulent terreng.

Læreryrket gav mersmak, og ferden gikk videre til lærerhøgskolen i Volda, og i 1953 var det nyutdannede lærerinnen klar som klasseforstander for en gutteklasse på Østensjø skole. De flinke små guttene er nå pensjonerte menn, med mange år som høytstående, utdannede menn bak seg. Fremdeles husker de sin første lærerinne på hennes fødselsdag, med de største bukettene og takk for det hun har betydd for hvem de ble her i livet.

Wollert kom som en vind inn i Astrids liv og tok henne med storm. Med lille Randi-Marte på to år tok de amerikabåten Stavangerfjord til New York, kjøpte en Pontiac 1961-modell og kjørte Route 66 til San Fransisco, der de bodde i to år. Mens Wollert studerte ved University of Santa Clara, studerte Astrid engelsk litteratur, datteren Vibeke ble født, Kennedy var president, og den lille familien opplevde USA i solskinn og vekst.

Tilbake i Norge introduserte de barbecue med medbragt amerikansk grill og vanen med å drikke appelsinjuice til vennekretsen på Nordstrand og Liv-Kristine ble født. Dypt tragisk døde lille Vibeke samtidig, nær tre år gammel, av krupp. Nære venner i Nordstrand menighet hjalp så godt de kunne, og livslange vennskapsbånd ble knyttet. Minstemann Nora Elise ble født, jobb på Karlsrud skole ble etterfulgt av lærerjobb på Munkerud skole. Etterutdannelse som øvingslærer gjorde at nye kull med lærere kunne høste av hennes kunnskap og erfaring.

Gode år på Nordstrand, med trofaste venner, døtre som har gitt åtte barnebarn og ett oldebarn har gitt livet mange gode dager. Wollert feiret sine 90 år og diamantbryllup med Astrid, før han døde for to år siden. Sorg er nå atter fulgt av gode dager, og Astrid feirer sine 90 år med sin karakteristiske styrke, munterhet og takknemmelighet. En sterk ørn i spurvekropp, er treffende blitt sagt om denne Damen.

Vi gratulerer Astrid med 90-årsdagen!

På vegne av barn, svigerbarn, barnebarn og oldebarn og tidligere elever– ført til pennen av Liv-Kristine Rud