(Nettavisen) Svein Fatland (63) byr på kaffe, småkaker og klementin. Tettstedet Ølen har 1.273 innbyggere, men huser Norges største anlegg for kjøtt.

400 ansatte har arbeidsplassen sin her, og produksjonen har vokst ti prosent årlig i 20 år. Sveins oldefar Rasmus Fatland startet med slakt og salg av kjøtt i 1892. 129 år senere eier Svein bedriften sammen med Ståle Fatland, Inge Fatland og Vidar Fatland.

– Vi ble født inn i dette, og ender nok her også. Vi blir eldre, og skal etter hvert gjøre plass for at en ny generasjon kan overta, forteller Fatland.

Han kunne dratt oss gjennom Fatland-historien minutt-for-minutt, men avstår.

Kortversjonen er at Fatland har vokst fra en liten bedrift i en vestlandsk fjordarm til å kjøpe seg opp på Jæren, i Bergen og Oslo. Veksten har vært litt flaks og litt dyktighet, konkluderer styrelederen.

Avhengig av importert ribbe til jul

Salg av kjøtt til Oslo og Østlandet har vært en bærebjelke for Fatland-konsernet siden starten.

Les også: Gladkokkens tips til perfekt ribbe og pinnekjøtt

Fra 1980- og 1990-årene begynte mange østlendinger å dra til Sverige for å handle kjøtt. Men i deler av 2020 og 2021 ble grensene stengt, og etterspørselen etter mat og kjøtt i Norge steg kraftig. I 2020 måtte kjøpmenn sette begrensninger for hvor mange ribber kundene kunne kjøpe.

– Mangel på grensehandel har gitt oss et enormt oppsving. Når folk ikke oppholder seg i Spania og ikke drar på harryhandel til Sverige, blir det veldig stor etterspørsel. Det er bra at den nye regjeringen vil se på grensehandel-problematikken i lys av erfaringene fra korona, sier Fatland.

Til jul blir det for lite norsk mat. Norsk ribbe blir det helt sikkert for lite av, konstaterer Fatland. Det blir ribbeimport fra Tyskland, Danmark og Finland for å tette hullene.

– Det er synd at vi ikke klarer å lage nok. Samtidig er det greit at det blir importert litt, for det er veldig kostbart å lage for mye, sier Fatland.

Mye tyder på at grensehandelen snart er tilbake for fullt, og det midlertidige oppsvinget i dagligvarebransjen er i ferd med å reverseres. Ifølge Virke vil handelslekkasjen til Sverige utgjøre nærmere fire milliarder kroner i fjerde kvartal.

Lest denne? Stengte matbutikken på grensen to ganger på én dag: – Kundenes sikkerhet kommer først

– Jeg regner med at vi vil få mye å gjøre frem mot jul, men i januar og tiden etterpå frykter vi at det blir mer stille enn på lenge, sier Fatland.

Doblet produksjonen på ti år - vil doble igjen innen 2028

Vi beveger oss fra et møterom i administrasjonen til hvor kjøttproduksjonen i Norges største kjøttanlegg foregår. På med engangstrekk på skoene, kjeledress og hette.

Inne i «uren sone» har flere hundre arbeidere egne oppgaver i kjøttforedlingen: Noen barberer dyrene før slakt, noen styrer maskinene, og noen utfører et enkelt snitt på hvert dyr som passerer.

Som i mange andre bransjer, har robotisering og automatisering gjort kjøttproduksjonen mer effektiv.

– Vi produserer dobbelt så mye per mann i dag som for ti år siden. Innen de neste seks-syv årene vil vi nok kunne doble igjen på grunn av ny teknologi som er på vei inn i produksjonen, forteller Fatland.

Bare i Ølen produserer Fatland fem tonn kjøttdeig - eller 12.500 pakker ferdig ekspedert - hver eneste time. Daglig klargjøres mellom 30 og 40 tonn ribbe. I tillegg kommer store mengder koteletter, bacon og kjøttboller.

– Hva tror du oldefaren din hadde sagt hvis han hadde sett hva Fatland har blitt til?

– Dette er selvfølgelig noe helt annet enn det oldefaren min drev med. Det går utrolig fort nå. Men mye handler om det samme - god kontakt med bonden og kunden. Det er fortsatt veldig viktig, sier Fatland.