– Vi vil ha mindre teori, og mer praksis

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen hilser på alle lærerne ved Bjørnholt skole før hun setter seg til bords for å få innspill. 
Foto: Marte Kristiansen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen hilser på alle lærerne ved Bjørnholt skole før hun setter seg til bords for å få innspill. Foto: Marte Kristiansen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Teori og praksis i skolen var temaet da kunnskapsminister Kristin Halvorsen besøkte Bjørnholt skole.

DEL

BJØRNHOLT: – Ungdomsskolen er litt skviset mellom barneskolen og videregående skole, og jeg ønsker derfor å få innspill fra lærere på disse trinnene slik at vi kan styrke dette området, forklarer Halvorsen før hun setter seg til bords med et titall lærere fra Bjørnholt skole.

Hindre frafall

Ifølge inspektør Bror Roger Mathisen er årsaken til fokuset på ungdomsskolen et ønske om å redusere frafallet i skolen, spesielt på videregående.

– Her på Bjørnholt er det rundt 76 prosent som fullfører. Vi ønsker selvfølgelig å forbedre dette, men om vi skal få til det, må vi nok endre en del ting, forteller han.

Mindre teori, mer praksis

Innspillene fra lærerne rundt bordet kommer raskt.

– Elever gleder seg til mer praktisk arbeid, men så kommer de til mye teori, og blir derfor demotiverte, sier en av lærerne på byggfag.

En mattelærer mener faget ofte er langt fra elevenes virkelighet.

– Det bør legges til rette for et fag som er mindre teoretisk og mer relatert til hverdagen.

Det ligger en rød tråd i de fleste tilbakemeldingene Halvorsen får med seg – mindre teori og mer arbeidspraksis.

«Kristins time»

Kunnskapsministeren har fått mange av de samme tilbakemeldingene før, og forteller om et prosjekt hvor elevene skal få en prøvesmak av yrkesfag på ungdomstrinnet.

– Over 200 kommuner har meldt sin interesse med ønske om å delta, og det er et tydelig tegn på hvor populært et slikt prøveprosjekt viser seg å være. Og derfor haster det med å få gjort noe nå, forteller hun.

Halvorsen har også snakket med elever i noe de kaller «Kristins time», hvor elever fra ungdomsskoletrinnene får fortelle hva de mener bør gjøres.

– Ingen ønsket en slappere skole, men mer praktiske og varierte måter å jobbe på.

Artikkeltags