Gå til sidens hovedinnhold

Barnehager, 1–4. trinn i barneskolen og SFO gjenåpnes i slutten av april

Regjeringen gjenåpner landets barnehager 20. april. Uka etter åpnes 1–4. trinn i barneskolen, samt SFO.

Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Smitteutviklingen må fortsatt følges nøye, og det kan være nødvendig å stramme til igjen dersom smitten øker. Men alt tyder på at vi beveger oss i riktig retning, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Mange har ytret bekymring angående barn som har det vanskelig hjemme i perioden hvor skolene har vært stengt. Redd Barna understreker viktigheten av at de ansatte er ekstra oppmerksomme på barna når de kommer tilbake igjen i skolen og barnehagen.

– Som alltid er det viktig at de melder fra til hjelpeapparatet dersom de blir bekymret for hjemmesituasjonen til barna, slik at barna og familiene kan få ekstra hjelp og støtte, sier leder Monica Sydgård i Redd Barnas Norgesprogram.

Landets skoler og barnehager har vært stengt siden 12. mars.

Alle barn skal tilbake før sommeren

Kunnskapsminister Guri Melby (V) fortalte at det overordnede målet er at alle barn skal tilbake på skolen før sommeren.

– Det er ikke sikkert det blir som før 12. mars, for mange blir det kanskje i mindre grupper. Og det er ikke sikkert at alle får fulle dager eller fulle uker. Men det å komme tilbake til en mer normal hverdag og sitt vante miljø, er viktig for alle barn og unge, ikke bare for de minste, fortsatte Melby på pressekonferansen tirsdag.

For 1. til 4. klasse åpner skolene igjen 27. april. Videregående i 2. og 3. klasse på yrkesfag åpner også den samme dagen.

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge når barnehagene og skolene gradvis åpner igjen. Jeg har tett dialog med de ulike aktørene i sektoren, og det faglige rådet vi fikk var veldig klart: skolene og barnehagene må få tid til å forberede seg på en åpning, sa Melby.

– Hensynet til helse går foran alle andre hensyn, sa Melby på pressekonferansen, før hun la til at det kan hende at de må stramme inn igjen dersom ikke disse hensynene tas.

Solberg: – Kampen er fortsatt langt fra halvspilt

Statsminister Erna Solberg (H) vil gradvis åpne opp Norge, men advarer mot å senke skuldrene.

– Vi er fortsatt langt fra halvspilt hvis vi skal sammenligne oss med en fotballkamp. Men med godt lagspill har Norge klart å få kontroll på dette viruset. Jobben nå er å holde fast på denne kontrollen, sa statsministeren da hun tirsdag presenterte en plan for å lette på en del av de strenge koronatiltakene.

Hun advarte mot å tro at vi nå kan lene oss tilbake og bevege oss tilbake til hverdagen.

– Det vi gjør nå, er å åpne litt opp. Men jeg vil understreke så sterkt jeg kan, at dette ikke betyr at vi kan bli mer uforsiktige på andre områder. Andre tiltak og råd gjelder derfor fremdeles.

Fakta om forlengede smitteverntiltak i Norge

Her er regjeringens smitteverntiltak som gjelder fra 13. april.

* «Regjeringen fortsetter «slå ned-strategien» i kampen mot koronasmitten

* Skoler og barnehager holder stengt i hele landet også etter påske. Barnehagene åpner 20. april, mens skolene gjenåpner fra 27. april for 1.–4. klasse og SFO.

* 27. april: Videregående skoler åpner for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2.

* 27. april: Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte.

* Regjeringen opphever forbudet om å overnatte på hytta fra 20. april

* 20. april: Helsefaglige virksomheter med en-til-en-kontakt, som fysioterapeuter og psykologer, kan gjenoppta behandling under forutsetning av at det utarbeides en bransjestandard for smittevern.

* 20. april: Frisører og hudpleiere kan gjenåpne om de oppfyller krav om smitteverntiltak.

* Større idretts- og kulturarrangement forbys fram til 15. juni.

* Idrettsaktiviteter kan gjennomføres når Helsedirektoratets anbefalinger om avstand og grupper følges.

Følgende tiltak, vedtatt 12. og 24. mars, videreføres:

* Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.

* Ute i det offentlige rom bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av dem som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.

* Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.

* Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet videreføres. Men foresatte som krysser landegrenser for å ha samvær med mindreårige barn, skal ikke i karantene på ordinært vis.

* Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge, ved grensen, videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.

* Kontrollen ved interne grenser i Schengenområdet forlenges.

* Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.

* Alle virksomheter i serveringsbransjen holdes stengt, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand.

* Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.

* Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende holder stengt.

* Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.

* Kollektivtransport opprettholdes.