LAMBERTSETER: Det er onsdag og Hanan Abdelrahman gjør seg klar for den faste økten med gratis matematikkhjelp.
– Det er så givende! Jeg ser hvordan selvtilliten vokser og hvordan de lyser opp når de endelig skjønner, smiler hun.
For Deichmanske bibliotek er mer enn utlån av bøker, musikk og tidsskrifter. Her kan du for eksempel lære språk, delta på ulike kurs, låne dataspill, engasjere deg i lokalhistorie, gå på utstillinger, og benytte trådløst nettverk gratis.
Våre fem lokale bibliotekfilialer har en rekke aktiviteter å tilby, og du må ikke nødvendigvis bruke det biblioteket som er nærmest deg.
LES OGSÅ: Guide til lokale skøyte- og akebakker
– Alle kan!
Denne kvelden er ni stykker innom mattehjelpen på Lambertseter bibliotek, på det meste har det vært 22.
LAMBERTSETER: På Lambertseter bibliotek kan du blant annet får mattehjelp. Foto: Trine Dahl-Johansen
Dagen har vært hektisk for Hanan, med intervjuer på både radio og TV, siden boka hennes «Mattehjelperen – leksehjelp for foreldre og elever på ungdomsskolen» akkurat er gitt ut.
Nå har hun lokalavisen med som flue på veggen. Likevel er hun like rolig, tålmodig, smilende, engasjert og hjelpsom. Hanan hopper lekende lett fra Pytagoras, hypotenuser og algebra til differensiallikninger.
– Jeg må også øve! Da jeg startet dette for tre år siden måtte jeg ut og kjøpe bøker og friske opp kunnskapen min. Ingenting kommer gratis. Skal man bli god i noe må man trene, matematikk er ikke noe unntak. Jeg mener alle kan klare å få en treer, så sant de ikke har spesielle problemer med tall, sier matematikklæreren, som til daglig jobber på Lofsrud ungdomsskole på Mortensrud.
Stort aldersspenn
I biblioteket er det full konsentrasjon. I dag er det elever fra barneskolen og opp til tredje klasse på videregående. To frivillige har også blitt inspirert av medieomtale og møtt opp for å se om de kan bidra med sine kunnskaper.
– Foreldre kommer også. De vil friske opp egen kunnskap så de kan hjelpe barna, eller vite hvordan de kan forklare matematiske problemer på en annen måte, sier Hanan. Hun legger til at det er et stort behov for denne typen hjelp, for mange sliter med faget.
– Man skal ikke gi opp. Man må oppmuntre og stille krav! Det er ikke bare en måte å løse et matteproblem på. Vi må sammen forsøke igjen og igjen. Jeg kan gi gode tips og råd om måter å jobbe på. Og det er ikke meningen at alle skal få en sekser. Noen ganger er det helt greit å være midt på treet.
LES OGSÅ: Guide til Østmarkas markastuer
Gjør det forståelig
Det er ikke bare de som er dårlige i matte som kommer. Hanan har plass til alle.
– Noen er veldig ambisiøse og vil ha hjelp til å bli skikkelig gode. Andre strever og trenger hjelp til å heve seg en karakter eller to. Noen kommer også fordi de ikke får nok utfordringer på det trinnet de er. For mange er det viktigst å opprettholde karakteren sin, sier Hanan.
Elevene roser henne for hjelpen de får. Ashba Butt har bare vært innom et par ganger, men er veldig glad for at muligheten finnes. Hun hadde Hanan som lærer på ungdomsskolen og nå som hun er i første klasse på videregående er hjelpen viktig.
– Jeg trenger å kunne det grunnleggende godt. Hanan forklarer, hjelper, men lar meg finne ut av ting selv. Hun har en god måte å gjøre det forståelig på, sier Ashba.
Kjærlighet til faget
Emil Hengy går siste året på videregående og får ikke fullrost Hanan nok. Hans differensiallikninger gir både Hanan og de nye hjelperne hodebry.
– Dette er veldig god hjelp og det er flinke lærere! Jeg ble kjent med tilbudet i november og har bare positive ting å si. Hanan er veldig flink, engasjerer seg og man ser at hun gjør det med kjærlighet til faget. Det blir man inspirert av. Jeg har merket forskjell etter at jeg begynte her, for karakteren min har gått opp, smiler han.
Elevene pakker sammen, og Hanan og hjelperne har ikke klart å løse den siste udifferensierte likningen til Emil.
– Jeg kikker på det hjemme og legger ut svaret på facebooksiden min. Det er sikkert flere som strever med denne, smiler ildsjelen Hanan.
Variert tilbud
Felles for alle våre bibliotek er at de vil være en møteplass for inspirasjon og kunnskap. De tilbyr bokprat og foredrag fra eget personale, forfattere og andre.
Bjørnholt, Lambertseter og Bøler bibliotek har også en debattarena kalt Usagt, for ungdom fra 14–19 år, men det er åpent for alle å komme.
BJØRNHOLT BIBLIOTEK: Bjørnholt er et av bibliotekene som tilbyr debattarenaen Usagt for ungdom. Foto: Trine Dahl-Johansen
På aktivitetskalenderen på internett blir programmet til de ulike filialene gjerne lagt ut en god stund i forveien.
Bibliotekene tilbyr også et bredt utvalg aviser og tidsskrifter på ulike språk. Les på biblioteket, eller lån med deg hjem.
På alle filialene har du gratis tilgang til en rekke databaser, som blant annet avis- og tidsskriftartikler, ulike oppslagsverk, juridiske databaser, og ulike baser innenfor miljø og kultur. Har du lånekort kan du logge deg på enkelte av databasene hjemmefra.
I tillegg finnes Det flerspråklige bibliotek, med bøker, filmer, musikk og språkkurs på 57 ulike språk.
Biblioteket kan bestille bestemte titler til deg, eller bokpakker på språk du er interessert i. Har du et nasjonalt lånekort kan du selv bestille bestemte titler gjennom websøk på nettsidene deres og få det sendt til ditt bibliotek.
LES OGSÅ: Heltehunden Bastian reddet dagen