Gå til sidens hovedinnhold

Bjørketrær i den nye parken på Lambertseter - her må noe ha glippet!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det positive først: Det er flott at det nå er anlagt parkområde og ballbane vis a vis Lambertseter bydelshus!

Dette ser jeg som en flott oppgradering av sentrumsområdet på Lambertseter. Men stor ble min forskrekkelse da jeg gikk forbi der første gang etter utplanting og oppdaget at det er plantet bjørk - av alle de treslag en kunne ha valgt!

Les også

Her tester bydelspolitikerne ut den nye basketballbanen på Lambertseter

Selv er jeg pollenallergiker, i likhet med cirka 20% av Norges befolkning; dette vil si at det bor cirka 10.000 pollenallergikere i bydel Nordstrand. Astma og allergi er et stort folkehelseproblem, og stadig økende år for år. Denne våren/sommeren har vi hatt et "ekstremår" med dertil ekstra store helseplager, noe som fører med seg at enda flere debuterer med pollenallergi. Ingen vet hvor mange millioner dette koster i tapte arbeidsdager, eller hvor mange skoleelever og studenter som får for dårlige eksamenskarakterer hvert år grunnet astma og allergi, men tallene er nok store.

Her må altså noe ha glippet under planleggingen av et anlegg/parkområde som skal brukes både av barn, unge og alle oss andre!

Les også

Her er Lambertseters nye friområde!

Jeg har forgjeves prøvd å få bydelsadministrasjonen i tale før parkområdet ennå var ferdig plantet og tilsådd. Men ved å kontakte Norges astma- og allergiforbund fikk jeg opplyst at en rekke regelverk, anbefalinger og veiledere tilsier at en skal legge til grunn universell utforming ved beplanting av offentlige områder der folk ferdes, og at det derfor skal brukes allergivennlige planter ved nyplanting. Dette gjelder også i Oslo kommunes egne veiledere, og jeg siterer fra Strategi for bytrær, som er fra i fjor: " ...noen mennesker har pollenallergi. Valg av treslag bør derfor være bevisst overfor helseplager, spesielt der folk oppholder seg over tid."

Her bryter altså Nordstrand bydel/Oslo kommune sine egne regler!

Så et i utgangspunktet ønsket og prisverdig friområde som skulle bli til glede for mange av oss Lambertseter-boere , skal altså i stedet gi 20% av oss ytterligere bjørkepollenplager i opptil fem-seks uker hver vår. Det er allerede svært mye bjørk langs veier og gater og i skogholtene rundt omkring i bydelen. Dette kan en ikke gjøre så mye med, annet enn at en del av oss som har mulighet for det, rent faktisk må reise vekk når det er som verst og medisinene ikke har nok effekt. Men at det skal plantes ytterligere bjørketrær i et tett befolket og beferdet område midt på Lambertseter mener jeg er fullstendig uakseptabelt, og jeg oppfordrer rette vedkommende til å ta ansvar og sørge for å bytte ut bjørketrærne med allergivennlige trær snarest! Det er lettere å ta jobben nå med det samme enn å vente til trærne får større røtter og det hele blir en større prosess.

Les også

På dette friområdet står bilene parkert tett i tett. I årevis har kommunale etater diskutert hvem som har ansvaret

Les også

Trær plantes og ballbanen er asfaltert - snart er det nye friområdet på Lambertseter ferdig

Les også

Søppelet flyter ved den nye basketbanen i Langbølgen – nå blir det gjort grep