(Østlandets Blad)

SKI: Verken sted eller dato er tilfeldig valgt. Det handler om «Mystikk og overtro i Oslomarka» når den tidligere verten på Sandbakken markastue i Østmarka igjen samler Markahistorie mellom to permer.

– For hundre år siden, og vel så det, var de fleste som bodde, jobbet eller var på jakt og fiske i Nordmarka, Krokskogen og den øvrige marka rundt hovedstaden, sikre på at nisser og troll fantes. Mange kunne fortelle om møter med huldra, tusser og annet skrømt. Og et og annet gjenferd var det heller ikke uvanlig at man kunne treffe på, forteller Saugstad.

Boka inneholder også historier fra Østmarka og Sørmarka. Hvorfor en bergnabb langs Gamle Mossevei ved Gjersjøen har fått navnet Julekvelden, får du en forklaring på her. I boka kan du også lese om Kristian Tyrigrava, som bodde ved Vientjern i Gaupesteinmarka og som visstnok både var i besittelse av Svarteboka og kunne helbrede sykdom.

Hovedlanseringen av «Mystikk og overtro» er førstkommende fredag. Torsdag 9. november er Even Saugstad tilbake på gamle trakter. Da presenterer han den nye boka på Sandbakken. Før det stiller han også på et medlemsmøte for Ski historielag tirsdag 24. oktober på nettopp Sandbakken, der han vil holde et foredrag om Østmarka fra da til nå, bygget på boka fra 2012.

LES OGSÅ: Feiret Sandbakkens 50-årsjubileum med kake

LES OGSÅ: Pål Jensen er en verdig byoriginal

LES OGSÅ: Irene og Even er klar for sin siste romjul som vertskap på Sandbakken