Gå til sidens hovedinnhold

Brann i søppeldunker: -Er det ikke en brannsikker engangsgrillbeholder i nærheten, så er det kanskje ikke et egnet sted å bruke engangsgrill

Artikkelen er over 1 år gammel

Brannvesenet er stadig ute og slukker branner med opphav i engangsgriller. De minner om at bålforbudet også gjelder engansgriller.

NORDSTRAND: På varme dager med mye sol og hvor folk er ute og koser seg i sommervarmen er det mange som tar med seg engangsgrillen ut i parken. Slukker man ikke ordentlig, er veien kort fra grillhygge til brann i søppeldunken. Slike branner oppstår med jevne mellomrom, opplyser Marianne Utnes Kjøsnes fra Brann- og redningsetaten.

Branner i området

Det har vært flere søppelkasse-branner grunnet engangsgriller, på Nordstrand og Østensjø  som i resten av Oslo, denne sommeren.

–  Vi har store problemer med engangsgriller her som bare blir forlatt og utgjør en stor brannfare i parken/alleen, sier Sissel Heimly som jobber på Nordre Skøyen Hovedgård.

LES OGSÅ: Norway Cup gjør endringer etter Tons of Rock - En bane er ødelagt av tunge kjøretøy

Hun har tatt bilde av en brennende søppeldunk ved gården.

Det er ikke første gang vi som jobber på gården slukker branner etter uvettig grillbruk. Vi priser oss lykkelig hver gang vi oppdager det i tide, skriver hun på Bymiljøetaten sin facebookside

Bålforbudet gjelder også engangsgrill

I Norge har vi et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Bålforbudet forbyr bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark, bortsett fra på godkjente bål- og grillplasser i kommunen.

– Det er fortsatt mulig å grille, så lenge du ikke utsetter andre for røykforurensning og det åpenbart ikke er fare for brann. I perioder med høy skogbrannfare bør du unngå grilling, selv på godkjente bål- og grillplasser, sier Kjøsnes til Nordstrands Blad.

Hun anbefaler å ta med kald turmat, eller varm mat på termos. En god huskeregel er alltid å sjekke skogbrannindeksen på yr.no.

Før grillen tennes bør man sjekke om det er regler fra grunneier, borettslag og sameier, skilt i parker eller lignende, som sier hva som er lov i området du befinner deg, sier Kjøsnes.

 

Følg alltid disse rådene fra brannvesenet

- Bruk fastgrillene i parker fremfor engangsgrill. Det er mindre brannfarlig og forsøplende. I skog og utmark er det primært godkjente bål- og grillplasser som skal benyttes under perioden med bålforbud.

- Det er viktig å kaste grillen i egnet grillcontainer, ikke en vanlig søppeldunk.

- Du må alltid ha med godt med slokkevann, så du kan slokke grillen med rikelig mengder vann når du er ferdig med grillingen. En engangsgrill kan inneholde glør og varme opptil 24 timer etter bruk, selv om du har forsøkt å slokke den med vann.

- Dersom det ikke er en brannsikker engangsgrillbeholder i nærheten, så er det kanskje ikke et egnet sted å bruke engangsgrill.

- Husk at du selv er ansvarlig. Handler du uaktsomt, kan du risikere bøter og i verste fall fengsel