NORDSTRAND: Onsdag fikk Folkehelseinstituttet bekreftet at én person i Norge har testet positivt på koronavirus, men personen er frisk. I Oslo skal rundt 50 personer være bedt om å holde seg i karantene fram til prøvene for det nye viruset er analysert, deriblant noen nordstrandsbeboere.

LES OGSÅ: Nordstrandsfamilie skal sitte i karantene, testes for koronasmitte

- Vi har i dag fått informasjon om mulig smitte av koronavirus i Bydel Nordstrand. De mulige smittetilfellene er så langt ikke bekreftet, sier bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic i en uttalelse til Nordstrands Blad.

- Bydelen er i forkant med vurdering av videre tiltak, dersom prøvene skulle vise seg å være positive. De aktuelle personene er satt i karantene og blir fulgt opp av Legevakta i Oslo, som holder oss orientert om prøvesvar, uttaler bydelsoverlegen.

Råd for å forebygge virussmitte

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset:

* Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.

* God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

* Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

* Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: Ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117.

(NTB)