Bydel Nordstrand oppretter egen feber-poliklinikk i bydelshuset: – Vil være åpent syv dager i uka

FASTLEGE: Guri Sandal Thu jobber til vanlig som fastlege i Bydel Nordstrand men har nå fått hovedansvaret for å tilrette legge og lage rutiner for den nye poliklinikken i bydelshuset, hvor hun nå vil jobbe som lege i tiden fremover.

FASTLEGE: Guri Sandal Thu jobber til vanlig som fastlege i Bydel Nordstrand men har nå fått hovedansvaret for å tilrette legge og lage rutiner for den nye poliklinikken i bydelshuset, hvor hun nå vil jobbe som lege i tiden fremover. Foto:

Bydel Nordstrand forbereder seg på at store deler av befolkningen vil bli syke.

DEL

NORDSTRAND: I Bydelshuset på Lambertseter pågår det i disse dager hektisk aktivitet. På mandag skal bydelens feber-poliklinikk stå ferdig, noe som gjør at alt det bydelens ansatte nå nettopp hadde fått på plass av møbler og inventar i det nye bydelshuset, nå må bort igjen i den ene etasjen.

Bydelsoverlege Tanja Tomasevic forteller at de forbereder seg på utfordrende tider i bydelen de kommende ukene. Derfor rigger de nå opp et eget tilbud for dem med behov for legetilsyn som har luftveissymptomer og feber og kan være koronasmitte.

– Grunnen til at vi gjør dette er fordi vi forventer at flere og flere vil bli dårlige av covid-19, eller de vil få andre type luftveisinfeksjoner og det er viktig at de som har dette i form av hoste, sår hals, rennende nese og feber ikke oppsøker fastlegekontoret sitt, sier bydelsoverlegen.

– Det er to grunner til at vi gjør dette. Den ene er fordi det på legekontoret kan være eldre og sårbare pasienter og med andre sykdommer, den andre er fordi vi da unngår å smitte leger og annet helsepersonell som igjen kan gjøre at vi ikke har nok leger og sykepleiere til å hjelpe alle de som trenger det når vi virkelig trenger det, sier hun.

Kun for dem med behov for legetilsyn

Poliklinikken som skal være klar til mandag formiddag vil ha egen og atskilt inngang, med åpningstid fra 10–18 hver dag, hele uken. Lege Guri Sandal Thu er en av dem som nå skal jobbe på poliklinikken og som har vært med å legge alt til rette for at man håndterer de de syke på en god måte.

– Oslo kommune har pålagt oss å opprette slike poliklinikker i alle bydelene for å sikre at pasienter med luftveissymptomer, som ikke får lov til å komme til fastlegekontoret, får et legetilbud. Dette vil også avlaste legevakten. Det er ikke åpent for at publikum kan komme direkte, men man må kontakte sin fastlege over telefon som så henviser personene hit. Nå vi har fått henvisningen tar vi kontakt med hver enkelt person og avtaler en tid.

FASTLEGE: Guri Sandal Thu jobber til vanlig som fastlege i Bydel Nordstrand men har nå fått hovedansvaret for å tilrette legge og lage rutiner for den nye poliklinikken i bydelshuset, hvor hun nå vil jobbe som lege i tiden fremover.

FASTLEGE: Guri Sandal Thu jobber til vanlig som fastlege i Bydel Nordstrand men har nå fått hovedansvaret for å tilrette legge og lage rutiner for den nye poliklinikken i bydelshuset, hvor hun nå vil jobbe som lege i tiden fremover. Foto:

– Når de da kommer hit må de sitte og vente i bilen utenfor, langs bygget. Vi ringer så til dem når det er klart for at de kan komme inn. Der blir de hentet av sykepleier og får beskjed om å ta på hansker og munnbind og at de skal ta på minst mulig, slik at man overfører minst mulig smitte, sier Thu.

Hun forteller at de tar smittevern på alvor og vil gjøre det de kan for at syke i minst mulig grad møtes.

– Vi begynner i liten skala og så får vi heller se om vi klarer å utvide etter hvert ut ifra hvor mange som har behov for dette tilbudet. Pasientene kommer så rett inn her hvor de blir ledet inn på et legekontor. I begynnelsen har vi to legekontor, men vi har mulighet for å utvide med ytterlige om det er behov for det, sier hun.

– Når de er ferdige, vasker vi ned hele rommet, stoler og bytter smittevernutstyr og beskyttelsesutstyr slik at man ikke overfører mulig smitte mellom personer. Det gjør vi for å hindre at helsepersonell også blir smittet, sier hun.

MIDLERTIDIG: Flere av kontorene i det nye bydelshuset er nå gjort om til midlertidige legekontor for å kunne ta i mot pasienter med feber, luftveissymptomer og mulig koronasmitte. PS: Vinduene her vil bli sotet så man ikke ser inn.

MIDLERTIDIG: Flere av kontorene i det nye bydelshuset er nå gjort om til midlertidige legekontor for å kunne ta i mot pasienter med feber, luftveissymptomer og mulig koronasmitte. PS: Vinduene her vil bli sotet så man ikke ser inn. Foto:

Gode rutiner

Tanja Tomasevic sier man har laget gode rutiner og tar forholdsregler i behandling av pasienter på feberpoliklinikken. Derfor har vi blant annet lagt opp til god tid mellom hver pasient for å rekke på og avkledning av smittevernsutstyr, og å rengjøre godt mellom hver gang noen er innom.

– Det har vært viktig for oss at vi har god nok tid mellom hver pasient slik at vi kan vaske ned, desinfisere og få byttet utstyr. Dette er en del av samfunnsoppdraget vårt. Vi er første linjetjenesten og må behandle de som trenger hjelp av oss og samtidig finne de som kanskje må på sykehus.

– Fastleger og helsepersonell i bydelen, som ikke har jobbet på denne måten før, i turnus eller i kontakt med denne type pasienter, jobber på en helt annen måte nå. Vi har helsesykepleiere som tidligere har jobbet forebyggende med barn, som nå står midt i dette og tar alt på strak arm. Det er en stor honnør til alle de som stiller opp og bidrar inn i dette arbeidet nå, sier bydelsoverlege Tanja Tomasevic.

BYDELSHUSET: Det nye bydelshuset på Lambertseter er i disse dager gjort om til feber-poliklinikk i deler av bygget.

BYDELSHUSET: Det nye bydelshuset på Lambertseter er i disse dager gjort om til feber-poliklinikk i deler av bygget. Foto:

Samme i bydel Østensjø

Også i Bydel Østensjø vil det bli opprettet en egen feber-poliklinikk. Denne lages i samarbeid med Bydel Søndre Nordstrand. Den kan du lese om her: Østensjø og Søndre Nordstrand bydeler får felles feberpoliklinikk på Holmlia

LES OGSÅ:

Færre avganger med Ruter fra mandag

Manglerud-politiet advarer eldre og bedrifter mot svindel: – Sjekk at avsender har riktig adresse

Nå stenges markastuene i Oslo

Artikkeltags