Martine Johansen er 25 år gammel fra Nordstrand. Den 1. august lanseres boken hennes Hvite jenter kan ikke synge blues på Notodden bluesfestival.

- Jeg kom på tittelen først. Og så kom hovedkarakteren og tonen i boka ut av denne setningen, sier hun.

Utdanning letter prosessen

Martine har studert journalistikk i London og kreativ skriving i Oxford. I tillegg har hun en bachelorgrad i religion og kulturhistorie fra Universitetet i Oslo (UiO).

- Gjennom studiene og jobb har jeg blitt kjent med ulike skrivestiler og fått utfolde meg som skribent. Det har vært veldig nyttig for å kunne utvikle en egen stil.  

Martine har brukt mye av kunnskapen fra utdanningene sine for å lage karakterene og finne frem til hver karakters syn på verden og livet.

- Alle karakterene er forskjellige, akkurat som vanlige mennesker. Og da kan ikke alle ha samme syn på ting som det jeg har. Jeg har kranglet med alle i boka fordi vi mener forskjellige ting, ler hun.

For å få en slik forståelse av mennesker og ulike meninger, har utdanningen innen religion og kulturhistorie hjulpet, forteller hun.

Forfatterens tanker

Boken handler om June, en jente som prøver å komme seg bort fra en trøblete barndom gjennom musikken og hvordan hun prøver å finne ut av det å være musiker.

Likevel mener Martine at det er veldig subjektivt hva boken egentlig handler opp.
Selv ser hun også på egen barndom og personlighet som motsatt av Junes.

- Det eneste jeg kan kjenne meg igjen i er Junes reiselyst. Men så reiser jo vi av helt forskjellige grunner, sier Martine.

Gode skussmål

Gjennom skriveprosessen har Martine benyttet seg av familie og venner for tilbakemeldinger på utkastene.

- Det har vært fint å ha venner og familie som er ærlige om hva de mener, forteller hun.

Også noen kjente navn innen norsk litteratur har vært rause på ros til debutforfatteren:

«Hver gang jeg leser en tekst av en debutant, leter jeg etter fingeravtrykket. Særpreget. Stemmen. Martine Næss Johansen har alt dette» skriver bokanmelder, forfatter og journalist Tom Egeland.

Forfatter og journalist Mette Karlsvik skryter også av Martines debutroman:

«Gå roleg bort til disken, betal det sjappa vil ha, og spring heim; rapp desse stykka stor blues, spel det inn på plate. Martines debutroman er ein LP av papir»

Skjønnlitterær glede

Forfatteren har siktet på en bred målgruppe. Med korte setninger og lett språk håper hun at det skal bli en bok for ungdom og foreldre.

- Jeg vil at folk skal like å lese like mye som jeg gjør. Det hadde vært fint om den traff folk som kanskje ikke er så glad i å lese, og at de skal få en ny opplevelse som vekker mersmak, sier Martine.

Boken til Martine gir et innblikk i hva blues er. Hun sier selv at hun ønsket å ta opp de temaene som bluesmusikken gjør.

- Jeg ville skrive en bok som kunne bli et slags bluesalbum i bokform, sier hun og smiler.

Les også:

Bygger skole på Vestbredden.

Gamle skolebygg blir ikke erstattet.

Ekebergparken topp fem i verden.

Les mer på noblad.no.