Gå til sidens hovedinnhold

Englenes demoner har landet i Ekebergparken

Artikkelen er over 6 år gammel

Med skulpturparkens to nyeste tilskudd har det blitt litt «himmel i helvete» på Ekeberg. Eller er det egentlig helvete som har inntatt himmelen?

EKEBERGPARKEN: Det er Christian Ringnes selv som stiller spørsmålet, mens han snakker om parkens nyeste skulpturer. Spørsmålet blir hengende i lufta, slik at de besøkende selv kan gjøre seg opp en mening.

LES OGSÅ: Sesongåpning i Ekebergparken

Chapman og Hirst

Torsdag kveld avduket nemlig kulturminister Torhild Widvey (H) Ekebergparkens to nyeste kunstverk. Britiske Jake og Dinos Chapmans «Sturm und Drang» (2014) ved vannspeilet, og Damien Hirsts «Anatomy of an Angel» (2008) nederst i tyskertrappen.

En svart og en hvit skulptur. Den ene yndig og vakker, den  andre grusom og ekkel. Eller er det egentlig så enkelt?

Menge hundre mennesker var møtt opp i Ekebergparken, og rammen rundt avdukingen var akkurat så spektakulær som man kunne vente når engler og demoner lander samtidig på toppen av byen. Grasiøse hvite engledansere i skogen. Et sort englekor. Toner fra Susanne Sundførs kalde og magiske komposisjoner.

SE BILDEGALLERI AV SKULPTURENE OG FESTEN HER!

Munchs kvinneskikkelser i dans

Og en halvtimes danseforestilling. «Three in One», koreografert av Tine Aspaas, er basert på Edvard Munchs kvinneskikkelser. Iscenesatt med den utsikten Munch selv lot seg inspirere av til flere av sine malerier.

Christian Ringnes hadde akkurat værgudene på sin side. Det var iskaldt og med blytunge skyer over byen. Men knapt én dråpe falt før gjestene var trygt inne på Ekebergrestauranten.

LES OGSÅ: Bydelskonsert i Ekebergparken lørdag 30. mai

Kontraster av godt og ondt

– Skulpturene er valgt fordi de er kontraster til hverandre. Men de er faktisk kjøpt fra samme galleri, forklarer Ringnes.

– Det er opplagt at Chapman komplimenterer, eller er en kontrast til, Hirts skulptur. Det er svart mot hvitt. Himmel mot helvete. Djevler mot engel. Ser du på detaljene i «Sturm und Drang» er den småekkel. Inspirert av Goyas «The Disasters of War» fra den spanske borgerkrigen. Grusomme motiver, sier Ringnes.

Men så kommer kunstnerens finurlige twist:

Kunst fra leketøysbutikk

– Alle komponentene, som skjeletter og hodeskaller, er kjøpt i leketøysbutikker. Gjør lekene at det farlige blir ufarlig? spør Ringnes, og besvarer sitt eget spørsmål: – Det gir skulpturen utvilsomt en dimensjon til. Det som egentlig er skummelt blir sårbart.

På samme måte er den hvite marmorengelen til Hirst flere steder «åpnet», slik at engelens anatomi – hodeskalle, sener og muskler – kommer til syne, avhengig av hvilken side den ses fra. Den vakre blir plutselig ekkel.

– Det blir som himmel i helvete, eller kanskje mer helvete i himmelen om du vil, sier Ringnes.

LES OGSÅ:

Familiefest i Ekebergparken

Kunstneren Carl Nesjar er død

Vil se mer som Ekebergparken

Kulturminister fikk æren av å «avkle» begge skulpturene, og hun skryter raust av Ringnes initiativ til skulpturpark på Ekeberg.

– Oslopolitikerne gjorde et klokt valg da de gikk inn for denne parken. Ekebergparken er et smykke i bybildet: Utsikten over vakre Oslo, og kunsten utplassert og gjort tilgjengelig for oss alle, sa Torhild Widvey.

Hun mener private initiativ slik som Ekebergparken, som kommer offentligheten til gode, er del av en internasjonal trend vi også vil se mer av i Norge framover.

– Private og lokale kunstinitiativ som dette er viktige, og de vil bli større og mer betydningsfulle med årene, sa kulturministeren.

I tillegg til «Sturm und Drang» og «Anatomy of an Angel», som ble avduket 28. mai, ble skulpturen «Reclining Woman» av den colombianske kunstneren Fernando Botero, utplassert i parken allerede fredag 22. mai. Botero-skulpturen, som i 2013 var stilt ut ved Grand Hotel på Karl Johan, står nå permanent ved starten av «Kjærlighetsstien», i bunnen av Kongsveien i Gamlebyen.

–  Vi er svært stolte av å kunne presentere tilsammen tre nye tilskudd til vår skulptursamling dette året, sier Ina Johannesen, administrerende direktør i Ekebergparken.

SE STOR BILDESERIE FRA EKEBERGPARKEN HER!

LES OGSÅ:

Byrådet vil gi penger til å dekke EKTs lån

Her er byens billigste enebolig

Slik blir nye Nordstrand kirke

Har solgt tusen burgere om dagen