Frykter fartsbøller i Østensjøveien

FARLIG SKOLEVEI: Amir Gunic er bekymret for sønnene sine, Alan (11) og Edvin (10), og resten av barna som har Østensjøveien som skolevei. Foto: Aleksander Hauge

FARLIG SKOLEVEI: Amir Gunic er bekymret for sønnene sine, Alan (11) og Edvin (10), og resten av barna som har Østensjøveien som skolevei. Foto: Aleksander Hauge

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tobarnsfaren Amir Gunic har bodd i Østensjøveien siden 2006, og aldri før har han vært så engstelig for sikkerheten til skolebarna i området.

DEL

ØSTENSJØ: Hovedgrunnen til bekymringene hans er Østensjøveien, som er skolevei for flere barn med tilknytning til Østensjø skole.

Gunic sier han stadig oftere ser biler som kjører langt over fartsgrensen. Han frykter nå for sønnenes sikkerhet.

LES OGSÅ: Slik skal Bydel Østensjø bli tryggere

Mye verre enn før

– Jeg opplever at veien i det siste har blitt veldig mye mer trafikkert enn det den var før. I tillegg kjører bilene i skremmende høye hastigheter til tider, sier han.

– Østensjøveien er så lang og flat at bilenes hastighet blir for høy når de nærmer seg skolen. Dette skaper farlige situasjoner gang på gang, forteller den bekymrede tobarnsfaren til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Vil ha miljøgate i Haakon Tveters vei

100 km/t

Gunic mener at fartsmåleren som er satt opp på strekningen ikke gjør jobben sin.

– Jeg har flere ganger sett at fartsmåleren ikke måler hastigheter høyere enn 60 km/t. Det er egentlig helt utrolig. Hva er poenget med en slik måler om den ikke fanger opp de som kjører uansvarlig og som utgjør størst risiko, undrer han.

På kveldstid sier den bekymrede faren at han ofte har opplevd bilister som råkjører frem og tilbake langs strekningen. På det verste har han sett bilister kjøre i godt over 100 km/t.

– Fra der jeg bor kan jeg se biler på kveld– og nattestid som råkjører og bruker strekningen som sin egen lekeplass. Det er helt utrolig at man ikke får gjort noe med dette – det er jo livsfarlig, sier Gunic.

Han ønsker nå at Bymiljøetaten skal ta tak i problemet.

– Vi må få ned hastighetene på bilene langs denne veien. Hvis ikke frykter jeg at liv kan gå tapt snart, sier han.

Kommunen vil følge med

Bymiljøetaten har vurdert automatisk trafikkontroll (ATK) i Østensjøveien, men kriteriene for et slikt oppsett har ikke blitt oppfylt.

Det dreier seg om ulykkesfrekvens, skadegradstetthet og hastighetsnivå.

– Alle disse tre kriteriene må være oppfylt, ifølge Statens vegvesen. I dette området i Østensjøveien er kun hastighetskriteriet oppfylt, og ATK er således ikke aktuelt, sier Leif-Arne Kristiansen i kommunikasjonsavdelingen i Bymiljøetaten.

– Vi vil følge opp situasjonen, om det skulle endre seg, legger Kristiansen til.

Ikke feil med måleren

Hastighetsmåleren på veistrekket er det, ifølge Bymiljøetaten, ingen feil med. Snarere tvert i mot. Skiltet som viser bilistenes hastighet skal ha bidratt til å redusere hastigheten noe i området.

– Skiltet som viser hastigheten er satt opp i henhold til kriterier gitt av Statens vegvesen. Hastigheter over 55 km/t blir vist som «over 50 km/t» - det er altså ingenting galt med måleren, sier Kristiansen til Nordstrands Blad.

Ingen økning i trafikken

I Enebakkveien, på den andre siden av Østensjøvannet, er det den siste tiden blitt utført mange trafikktiltak, etter flere ulykker og en dødsulykke de seneste årene.

LES OGSÅ: Nå må bilene vike for gående i Enebakkveien

Flere lurer på om dette kan ha ført til økt trafikk i Østensjøveien, fordi bilistene velger å kjøre en rute uten fartshumper og andre fartsdempende tiltak.

Bymiljøetaten ser ingen foreløpig sammenheng mellom trafikktiltakene i Enebakkveien og den påståtte økningen av trafikk i Østensjøveien.

– Foreløpige trafikktall viser ingen økning i trafikken i Østensjøveien som følge av tiltakene i Enebakkveien. Det er likevel for tidlig å konkludere med om det er endring i kjøremønsteret på veistrekket, sier Leif-Arne Kristiansen på vegne av Bymiljøetaten.

LES OGSÅ:

Statens vegvesen vil ikke flytte bommen på Abildsø

Får enda flere trafikktiltak på Abildsø

Artikkeltags