– Folk fra ellers så strigla Nordstrand synes det var ok med rønna hans

FÅR SPØRSMÅL:  – Folk spør meg ofte: Har vi ikke noen byoriginaler i dag? Jeg tror samfunnet er mer strømlinjeforma i dag. Folk som er litt annerledes blir gjerne plassert på institusjon, sier Even Saugstad.

FÅR SPØRSMÅL: – Folk spør meg ofte: Har vi ikke noen byoriginaler i dag? Jeg tror samfunnet er mer strømlinjeforma i dag. Folk som er litt annerledes blir gjerne plassert på institusjon, sier Even Saugstad.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ole-Bjørn og advokat Hermansen var blant personlighetene Sandbakken-vert og forfatter Even Saugstad foredro om før påske.

DEL

SANDBAKKEN: Tre personer trosset snøværet og møtte fram til Even Saugstads foredrag ”Byoriginaler i Oslo”, basert på boka hans «Byoriginaler og personligheter i Oslo» som han ga ut på eget forlag i 2008.

 I foredraget fikk man høre om byens løse fugler og fargeklatter, inkludert Ole-Bjørn fra Nordstrand og advokat Hermansen fra Bøler.

LES OGSÅ: Advokat Hermansen fra Bøler

 Foreløpig er bare advokat Hermansen av de to med i boka, som også blant andre forteller om El Jucan, Sving Deg, Luse-Frantz og Homansbyens Dronning.

– Det vil komme en revidert utgave av boka etter hvert, og da skal Ole-Bjørn med, uttaler Sandbakken-vert og forfatter Even Saugstad til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: En original har parkert sykkelen

Mimret om personlighetene

Ragnhild og Ingvald Filberg fra Nordstrand tok torsdagslunsjen sin på Sandbakken før foredraget. De husker særlig advokat Hermansen godt.

– Vi bodde på Bogerud fra 1963. Når vi skulle inn til byen turnet han ofte på t-banen, alltid i spesielle antrekk. Han var visst forretningsadvokat, mimrer Ingvald Filberg.

Thor Boger fra Ski fant også veien til Sandbakken denne torsdagen. Han var Hermansens nabo i flere år, forteller han.

– Jeg har lekt mye med de to sønnene hans. Ellers husker jeg El Jucan. Han spiste lyspærer. Luse-Frantz har jeg en tegning av hjemme, forteller Boger.

Boger mener det er synd at vi ser færre originaler i dag.

– Jeg tror ikke vi lar folk være veldig annerledes i dag, sier han.

– Hva er typisk med disse originalene? Jeg kaller dem for anonyme kjendiser. Alle kjente dem, men ingen visste egentlig hva de het og hvem de var, fortalte Even Saugstad.

– Vi lager oss historier rundt disse personene. Hvorfor er de ikke A4-mennesker sånn vi prøver å være?

Malte i fengsel

Ole-Bjørn døde i januar i år, 80 år gammel. Like etter ble brakka han bodde i revet av kommunen.

LES OGSÅ: Nå rives Ole-Bjørns hjem

– Folk fra ellers så strigla Nordstrand syntes det var ok med rønna hans. Han satt inne diverse runder for ulike forhold. Han hadde en bok der han skrev om alt galt han hadde gjort, og han skrev også flere kladdebøker med dikt, forteller Saugstad.

I fengselet lærte Ole-Bjørn seg å male. Lambertseter kirke har fått donert 20-30 bilder de ifølge Saugstad ikke helt vet hva de skal gjøre med. Fire av dem står utstilt på Sandbakken i tiden rundt foredraget.

LES OGSÅ: Ole-Bjørns maleri er kommet til rette

 På grunn av snøværet meldte mange interesserte publikummere forfall. Even Saugstad har derfor bestemt seg for å kjøre en reprise på foredraget om Oslos byoriginaler torsdag 16. april klokken 12.

De to neste dagforedragene i serien blir en historisk rundtur i Oslomarka med bildefølge basert på gamle postkort torsdag 30. april, og torsdag 28. mai foredrar Saugstad om folk og røvere som har bodd i Østmarka.

LES OGSÅ:

Tryllende natteravn hedret av Erna Solberg

Løse stener kan falle fra kirketårnet

Lions gav bort hest og elektrisk sykkel

Artikkeltags