Torsdag forrige uke møtte jeg Nasreen Begum fra Bydelsmødrene. Bydelsmødrene og mange andre i minoritetsmiljøet har lenge gjort en kjempeinnsats for å stoppe koronasmitten. Noen ønsker nå å gjøre dette til en debatt om hvor Oslo-folk kommer fra. Jeg vet at vi først og fremst snakker om en sykdom som smitter når folk er nære.

Da jeg vokste opp var vi fire brødre på 68 kvadrat, sammen med mor og far. Hadde det kommet koronasmitte i familien, hadde vi ungene fort tatt med smitten inn til naboen. Vi, de 24 ungene i oppgangen, vokste jo opp inne hos hverandre, i trappa og ute.

Folk med innvandrerbakgrunn, og kanskje særlig de som er førstegenerasjons innvandrere har oftere jobber som holder samfunnet i gang, ute blant folk: i butikk, i renhold, i buss og i taxi. De har ikke nødvendigvis luksusen av å kunne gå inn på hjemmekontoret og skjerme seg mot smitten. Og hvis de er på hjemmekontoret, deler de ofte få kvadratmeter med mange familiemedlemmer.

Kultur og språk er viktig, men jeg mener dette handler mye mer om at Oslo-folk med innvandrerbakgrunn oftere har dårligere plass, dårligere helse og dårligere råd enn andre Oslo-folk. Det ser vi også i andre land. Jeg vil si at med den store sosiale ulikheten som finnes også i vår by, er det nesten oppsiktsvekkende at smitten ikke er høyere enn det den er. Kommunen og minoritetsgruppene kan selvsagt gjøre mer, og det skal vi. ALLE må ta smitten på alvor. Men alle skal vite at folk som Bydelsmødrene har gjort en fantastisk, helt enestående jobb for å holde smittespredningen nede. En stor TAKK fra oss alle!