Bydelsoverlegen på Nordstrand ber folk være nøye med hygienen

HEKTISK DAG: Bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic har hatt mye å gjøre i dag etter at hun fikk beskjed om at to beboere i bydel Nordstrand kunne være smittet av Koronaviruset.  

HEKTISK DAG: Bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic har hatt mye å gjøre i dag etter at hun fikk beskjed om at to beboere i bydel Nordstrand kunne være smittet av Koronaviruset.   Foto:

Bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic er fornøyd med beredskapen i bydelen. – Vi har en god organisasjon i bydelen som vil være i stand til å håndtere sykdomsutbrudd av denne typen. Likevel er det viktig at alle følger gjeldende råd om hoste- og håndhygiene.

DEL

BYDEL NORDSTRAND: Torsdag kveld fikk bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic beskjed om at familien som er satt i karantene i Bydel Nordstrand har negative resultater på test av koronavirus.
Familien ble satt i karantene etter å ha vært i kontakt med legevakt 26. februar og avventet etter dette prøvesvar ifra legevakten.

Familien skal ha feriert i det smitterammede området i Italia og ble syke kort tid etter hjemkomsten. Da smitten i Italia ble kjent tok familien kontakt med lege. Det var nettavisen Vårt Oslo som først omtalte saken.

Etter å ha blitt orientert om saken iverksatte Bydel Nordstrand torsdag forberedelser etter lokal smittevernplan i påvente av svar på prøver.

– Vi fikk beskjed litt før 09 i dag morges. Det første jeg da gjorde var å informere bydelsdirektør og så satte vi ned en strategisk ledergruppe. I mellomtiden har jeg også kartlagt informasjonen som kom, da det var noe mangelfull informasjon helt i starten, så det er noe av det vi har brukt dagen på i dag, sier bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic.

– Vi tok med en gang også kontakt med berørte parter i saken og sett på hvilke ringvirkninger det ville ha om prøvene var positive, sier bydelsoverlegen.

Les også: Nå skal bydelene dra hjem til folk på Nordstrand og i Østensjø for å teste om de er smittet av koronaviruset

Fornøyd med beredskapen i bydelen

Hun forteller at både de og de berørte var glade for negative svar på prøvene, men at de er klar over at viruset kan komme til Bydel Nordstrand i fremtiden.

– De berørte var klart veldig positive til at prøvene var negative. Det samme er jo vi, men vi er også bevisste på at vi en eller annen gang vil ha positive prøver også i Bydel Nordstrand, forteller Tomasevic som forteller hun har hatt en lang og hektisk dag.

Bydelsoverlegen er fornøyd med beredskapen i bydelen:

– Situasjoner som dette synliggjør at vi har en god organisasjon i bydelen som vil være i stand til å håndtere sykdomsutbrudd av denne typen. Likevel er det viktig at alle følger gjeldende råd om hoste- og håndhygiene.

– Ikke ring 113

Hun forteller at de blant annet har kartlagt smittevernutstyret som er i bydelen

– Vi har måttet kartlegge lagerbeholdning av beskyttelsesutstyr i egen bydel fordi det er per nå mangel på utstyr fra leverandør. Det gjør at vi har oversikt over hva som finnes både i Oslo og i bydelen.

Hun oppfordrer befolkningen til å ikke ringe 113 om man tror man kan være smittet, men heller ta kontakt med fastlege eller legevakt. Bydelen selv har også opprettet et eget telefonnummer man kan ta kontakt med.

– På Folkehelseinstituttet sine nettsider kan man holde seg oppdatert på hva man bør gjøre for å unngå smitte og hvis man skulle bli syk eller få symptomer.

– Jeg tenker at man må følge med på det som blir sagt og ikke ringe 113. Heller ikke legevakten. I Bydel Nordstrand har de også opprettet et eget telefonnummer man kan ringe om man har spørsmål: 476 44 666.

Og så bør man generelt huske god håndhygiene og dette å hoste i et papirlommetørkle eller i armkrok om papir ikke er tilgjengelig, forteller hun.

Råd for å forebygge virussmitte

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset:

* Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.

* God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

* Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

* Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: Ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117.

(NTB)

Artikkeltags