Gå til sidens hovedinnhold

Carl Nesjar er død

Artikkelen er over 6 år gammel

Den verdenskjente kunstneren Carl Nesjar, som bodde i kunstnerboligene på Bøler, døde lørdag. Han ble nesten 95 år gammel.

BØLER: Carl Nesjar er død, 94 år gammel. Nesjar var en av Norges internasjonalt best kjente kunstnere. Det er takket være ham at Pablo Picassos verk, sandblåst inn i naturbetong av Nesjar selv, kan ses på flere vegger i regjeringskvartalet i Oslo.

Carl Nesjar var banebrytende for abstrakt kunst i Norge. Han tilhørte de modernistiske etterkrigskunstnerne og var både maler, grafiker og skulptør. Han skrev også en bok om norsk kunsthistorie.

Nesjar reagerte sterkt, i likhet med mange i det kunstfaglige og kunsthistoriske miljøet innenlands og utenlands, da regjeringen våren 2014 besluttet å rive Y-blokken i regjeringskvartalet. Y-blokken og Høyblokken – som får stå – ble skapt som en helhet, sa Nesjar.

LES OGSÅ: Carl Nesjar hedret av Kongen

Fra Larvik – og Brooklyn

Carl Nesjar vokste opp i Larvik og Brooklyn i New York. Han gikk på Statens Kunstakademi og studerte også i København, New York og Paris. Han var i mange år gift med Inger Sitter, også norsk bildekunstner av verdensformat.

Fra 1935 til 1938 studerte han ved Pratt Institute i New York. Her ble han påvirket av holdningene som preget det amerikanske samfunnet i Roosevelts presidenttid, blant annet skulle kunst i det offentlige rom ha et sosialt perspektiv.

Under krigen gikk Nesjar på det illegale kunstakademiet i Norge, og der ble han påvirket av Jean Heiberg, som hadde lite felles med kunstsynet til makthaverne i det okkuperte Norge. Etter krigen gikk ferden til Kunstakademiet i København, og til New York og Paris, der Nesjar fulgte forelesninger hos flere ledende og ulike kunstnere.

LES OGSÅ: Ga Nesjar-maleri til Bøler kirke

Picasso i naturbetong

Nesjar eksperimenterte med materialer, og på 1950-tallet samarbeidet han med arkitekten Erling Viksjø, som sammen med ingeniør Sverre Jystad hadde patent på en teknikk for framstilling av naturbetong – en blanding av sementmørtel og naturstein.

Nesjar begynte et samarbeid med Pablo Picasso, som ble begeistret da han så strektegningen sin overført til naturbetong, i 13 x 8 meter, på endeveggen av Y-blokken.

– Regjeringskvartalet var starten på noe helt nytt for Picasso, forteller Karin Hellandsjø, kunsthistoriker og tidligere direktør for Henie Onstad Kunstsenter, til NRK.

Det var også begynnelsen på et mer enn 20 år langt samarbeid mellom de to. Verk av Picasso og Nesjar henger også i foajeen til Y-blokken og i trapperommet til Høyblokka. Over store deler av verden har Nesjar og Picasso skapt skulpturer. Men Larvik sa nei – kommune ville ikke ha et skulpturprosjekt signert de to kunstnerne som sjømerke ved havneinnløpet. «Diskusjonen om dette pågår fortsatt», ifølge Norsk biografisk leksikon.

LES OGSÅ: Nesjar - verdenskunstner på hjemmebane

Fontener

Is/vannfontener er også et av Nesjars varemerker. Han brukte blant annet kjøleteknikk i skulpturene sine.

En av vannskulpturene «Prismefontene» står utenfor rådhuset i Moss. Samspillet mellom glass, jern og vann gleder forbipasserende på vei til og fra fergen til Østfold og Vestfold.

Nesjar var født i Vestfold, i daværende Brunlanes kommune. Han var glad i kystlandskapet og skiftet etternavn fra Carlsen til Nesjar, etter stedet utenfor Helgeroa der norgeshistoriens første daterte hendelse og største sjøslag skal ha stått i 1016.

(Kilder: Norsk biografisk leksikon, Wikipedia) (©NTB)