Gå til sidens hovedinnhold

Da Anne Brith Hem (64) holdt på å falle med rullestolen, kom to 14-åringer til unnsetning

Det kunne endt mye verre for Anne Brith Hem, da hun sklei på isen med rullestolen på Holmlia i helga.

AVISA OSLO: Anne Brith Hem var lørdag ute for å gjøre noen ærender med sin motoriserte rullestol på Holmlia. Hem har multippel sklerose (MS), og kommer seg ikke langt uten rullestolen.

Da hun var på vei opp en bakke ved Holmlia kirke, gikk det imidlertid galt.

Rullestolen mistet festet på den glatte isen, og Hem sklei bakover – uten kontroll.

– Jeg var altså så veldig glad for at noen var der. Jeg er jo en dreven rullestolbruker. Jeg kan kjøre overalt med denne flotte stolen, og pleier å si at den går like fint til lands som til vanns, men på blank is, så går det ikke, sier hun til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: Da Charlotte (35) og Robert (46) ba om hjelp til mat og drikke ble de overveldet over responsen fra giverglade naboer: – Man får jo tårer i øynene

Fikk hjelp av to ungdommer

Rullestolen stanset så vidt på siden av veien, ikke langt fra et skråning. Hun hadde imidlertid ikke rukket å orientere seg før tre tilfeldige forbipasserende, inkludert to 14-åringer, kom til og hjalp henne.

– De hjalp meg bort til et sted med rekkverk, hvor jeg sto mens de dyttet rullestolen opp bakken til et sted det ikke var glatt og bratt. De fikk parkert meg trygt og godt oppi stolen, sier hun.

– Til og med det begeret med kaffe jeg hadde hatt i hånda, klarte de å redde.

Hun opplyser at den motoriserte rullestolen veier i underkant av 200 kilo. Dersom hun hadde sklidd ned skråningen, kunne hun fått den over seg. Hem er derfor svært takknemlig for at de forbipasserende var der, og hjalp henne.

Delte historien på Facebook

Da Hem kom hjem, delte hun sin historie i en Facebook-gruppe for Holmlia-beboere.

«Kjære gode ungdommer, jeg skriver en takk her i håp om at dere eller noen dere kjenner ser det og kan fortelle at jeg har lagt ut melding om dere. Dere reddet meg virkelig ut fra en situasjon som kunne blitt ganske stygg. Med kaffe og alt. Den stolen dere skjøv opp den isete bakken, veier 180 kg, bare så dere vet det også!»

Saken fortsetter under bildet.

Onsdag kveld hadde innlegget fått nærmere 400 reaksjoner, og én av dem som leste det var Maude Hals, som raskt skjønte at det var snakk om hennes datter Thandiwe Hals (14) og vennen Ibrahim Javed (14).

De to redningspersonene forteller at de hadde vært på butikken, da de så Hem trille oppover den glatte bakken.

– Vi visste at det var glatt der, og jeg fikk en følelse av at noe kunne skje. Så så vi henne skli bakover nedover bakken, sier Javed.

– Ibrahim hjalp henne ut av stolen, mens jeg satt den i fri og fikk trillet den opp til veien der det ikke var så glatt, istemmer Hals.

Les også

Bydelsoverlegene snakker ut: – Å se de pårørende som står igjen, har vært tøft

Skryter av ungdommene

De to forteller at de handlet på instinkt da de skjønte at Hem trengte hjelp.

– Jeg skjønte bare at hun trengte hjelp, og derfor hjalp jeg henne, sier Javed.

Hals er enig.

– Det er jo ganske vanlig, spør du meg. Hvis andre hadde vært i samme situasjon som oss, ville det vært overraskende om de ikke gjorde det vi gjorde.

Hem har ikke funnet ut hvem den tredje personen som hjalp til er, men retter også en takk til vedkommende. Hun forteller at hun delte historien for å rose ungdommene på Holmlia generelt.

– Jeg har ikke lyst til å hausse det så veldig opp som en enkelthistorie, men vil heller si at jeg synes det er veldig mye ålreite ungdommer her, som er snille, hyggelige og lette og snakke med. Det er noe helt annet enn det man kan lese i mediene.

I kommentarfeltet på Facebook-innlegget renner det også inn positive kommentarer om ungdommene som hjalp til.

Les også

Kjendismanager David (46) om den trøblete fortiden og den nye jobben på Holmlia: – Vi kan velge å høre på tullpratet utenfra, eller vi kan skape vår egen identitet

Les også

Brrrr..... to grader i vannet stoppet ikke denne gjengen fra å bade på Hvervenbukta: – En frisk og herlig start på det nye året

Les også

Fra Grand Hotel til Forandringshuset på Holmlia: – Det er to ulike verdener, men dette er mer givende