Skal vi redusere kostnadene i norsk barneidrett må vi tenke nytt – eller rettere sagt brukt

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Prislappen på deltakelse i norsk barneidrett blir stadig større, og snitt brukes over 10.000 kroner per barn årlig. Dette fører til utenforskap. Samtidig vet vi at utstyr til flere hundre millioner kroner står ubrukt og støver ned i norske boder og garasjer. Skal vi redusere kostnadene for norske barnefamilier, og sikre at enda flere får ta del i idrettsgleden, må vi sørge for å plassere brukt utstyr der det kommer til nytte – i hendene på barna.

Hvert år betaler norske foreldre store summer for barnas idrettsaktiviteter. Seks av ti foreldre i Oslo og Akershus med barn i organisert idrett svarer i en ny undersøkelse at de syns norsk barneidrett er dyrt. Samme undersøkelse viser at på landsbasis ligger den årlige prislappen på idrett per barn på 10.476 kroner i gjennomsnitt. I Oslo og Akershus er snittet 12.700 kroner per barn årlig. Har man i tillegg flere barn, og i flere idretter – ja, da er det ikke vanskelig å forstå at barneidretten blir en stor kostnad og påvirker familieøkonomien for mange.

Vi vet at det eksisterer et utstyrspress i norsk barneidrett, og at kostnader knyttet til dette gjør betydelige innhugg i familieøkonomien. Derfor arrangerer SpareBank 1 Østlandet og Norges Skiforbund Langrenn sammen med lokale idrettslag byttehelg. Vi mener at økonomi ikke skal stå i veien for idrettsglede, og byttehelgen er et viktig initiativ for å øke tilgjengeligheten på utstyr, og gi flere muligheten til å ta del i moroa.

Den landsdekkende "Byttehelgen" er Norges største dugnad for brukt skiutstyr. Hvert år strømmer tusenvis av norske familier til de ulike bruktski-salgene for å selge utstyr de ikke lenger trenger, eller gjøre gode kupp. Tidligere år har vi faktisk opplevd at etterspørselen har vært større enn tilbudet. Vi har hatt så mange besøkende at utstyret til salgs til slutt har gått tomt.

Vi vet at det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. I år håper vi enda mer av dette utstyret finner veien til Byttehelgen.

Vi oppfordrer derfor alle i Oslo til å ta en tur ned i kjelleren, ut i garasjen eller opp på loftet for å hente frem det utstyret de ikke lenger bruker, og ta det med seg til byttehelgen til Bjørndal IF og SpareBank 1 Østlandet den 9. og 10. november.

Et skipar som har gjort nytten for niåringen eller en skidress som har blitt for kort i beina kan være den perfekte døråpneren for noen andre. Enten det er til å lære seg å stå på ski, teste ut en idrett for første gang, eller å komme seg over dørstokkmila og ut i løypa. Er du usikker på om kvaliteten er god nok – ta det med, og snakk med oss. Vår erfaring er at for å kjenne på mestringsfølelse og skiglede, spiller pris, modell og design liten rolle.

For å beholde mangfoldet og gleden i skiidretten, er vi nødt til å jobbe for å senke kostnadene. Å gjøre det lettere å velge brukt utstyr over nytt, er én måte å gripe det an på. Men da trenger vi mer utstyr som gjør det mulig.

9. og 10. november er det Byttehelg i Søndre Nordstrand, ved Bjørndal IFs klubbhus.

Innlevering av utstyr skjer 8. og 9. november på Bjørndal Ifs klubbhus.

Vi håper å se dere der!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags