Utfordringer med en stor bydel

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

debatt Søndre Nordstrand er en stor bydel, og det store arealet har ført til at bydelen i stor grad har vært delt i flere delbydeler.

Jeg er oppvokst på Mortensrud og kjenner meg aldri igjen i beskrivelsene av bydelen til en som er oppvokst på Holmlia, og jeg er overbevist om at det samme gjelder de som er fra Holmlia, at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen min av bydelen.

Lenge har de frivillige fra de ulike delbydelene kjempet for å få bevilget mest mulig penger til sitt område.

Ildsjelene har satt delbydeler opp mot hverandre. Flere ganger har vi fått representanter fra ulike deler av bydelen, som har snakket opp kun sitt eget nærområde. Selvfølgelig er dette naturlig, men de ressurssterke i bydelen vår, som i bunn og grunn ønsker en bedre bydel, er nødt til å samarbeide og se det helhetlige bildet.

Det er vanskelig for oss lokalpolitikerne å tilfredsstille alle gjennom et trangt budsjett. Særlig er det vanskelig når bydelen har så mange og komplekse utfordringer i hele bydelen.

Jeg har selv vært ute og oppsøkt ungdommer på Mortensrud torg, stått ute i flere timer for å snakke med dem om deres synspunkter på hva vi trenger i bydelen og gjengangeren har vært fritidsklubber og møteplasser.

Etter 18 år med høyrestyre har bydelen vår vært underfinansiert i mange år. Det har vært så ille at de lovpålagte oppgavene har vært vanskelig å gjennomføre. Og dessverre er ikke fritidsklubber og mange andre gode tiltak lovpålagte for bydelen, og det fører til at bydelen er nødt til å nedprioritere dem på bekostning av andre oppgaver, og det skal og bør ikke være sånn.

I forkant av budsjettprosessen fikk vi i BU besøk av et titalls ungdommer fra Bjørndal. De snakket om utfordringene i delbydelen og hvordan de kjente disse utfordringene på kroppen, det gjorde inntrykk. Det har gjort vondt når vi ikke har kunnet bevilge penger til en fritidsklubb på Bjørndal, selv om flere unge ønsker seg det.

I år er det første gang på lenge at bydelen ikke går i minus, og jeg håper virkelig at det forblir sånn, for det er da vi får gjennomført og innført gode tiltak for våre ungdommer.

Bjørndal har vært nedprioritert lenge, men en av årsakene til det er at de andre delene av bydelen hvor utfordringene har vært ”enda” større har trengt enorme ressurser. Bjørndal er en av de delbydelene hvor utfordringene ikke har vært synligst.

Vi er heldig som lenge har sluppet de aller verste episodene i delbydelen, eller riktigere sagt; offentligheten har ikke sett dem i like stor grad som andre steder. Denne uken har en skyteepisode skapt debatt i delbydelen og spørsmålet om hvorfor Bjørdal har vært nedprioritert lenge har reist seg.

Bjørndal er delbydelen hvor over 30 prosent har lav utdanning og frafallstallene er høye, over 38 prosent. En kombinasjon av disse elementene forårsaker at delbydelen har en del utfordringer.

Den siste tiden har vist oss at vi er nødt til å prioritere området, nettopp for å forhindre at situasjonen i delbydelen blir verre. Bjørndal er det området som har flest unge fra 0 til 19 år, og derfor har vi bydelspolitikerne et ekstra ansvar, vi er nødt til å ta innover oss at gode politiske tiltak trengs.

De siste hendelsene på Bjørdal har vært en vekker for min del. Jeg har aldri opplevd noen ubehagelige situasjoner selv på Bjørndal, og slik vil jeg at alle andre skal ha det i bydelen. Og derfor tar jeg bekymringene til beboerne i området på stort alvor.

Selv om vi nå har valgt ut Bjørnerud og Holmlia Syd som områdeløft-områder i Oslo sør-satsningen, håper jeg at vi i nærmeste fremtid også ser på Bjørndal og andre utsatte områder. Samt håper jeg at vi klarer å sette igjen varige spor etter Oslo sør-satsningen. Jeg håper vi klarer å minke barnefattigdommen, og bekjempe de store frafallstallene som finnes i bydelen.

Til slutt: en hyllest til alle ildsjelene og alle de frivillige i bydelen som står på. Tusen takk for den suverene jobben.

Fortsett å søk på frivillighetsmidler, driftsmidler og andre midler, som kan bidra til at å gjøre en forskjell. Jeg hører veldig gjerne deres meninger, innspill og forslag over en kopp kaffe! Vi trenger alle dere for å gjøre verdens beste bydel enda bedre.

Maria Quresh

Medlem i bydelsutvalget for Arbeiderpartiet

Bjørndal

Følg på: Twitter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags