Har Oslo-fotballen plass til ungdom fra Søndre Nordstrand?

Holmlia på Norway Cup

Holmlia på Norway Cup Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

debattHolmlia fotball, tidligere så kjent for å avle sterke fotballspillere som Mohammed Fellah, Haitam Alesaami, Mattis Bolli, Adama Diomande, Jonathan Parr med flere sakker akterut. I folkesporten, der alle kunne delta, legges nå flere lag ned i Oslo Sør. Frafallet begynner i 12-årsalderen. De frivillige trenerne slutter, uro i laget gjør at gutta og jentene ikke har lyst til å spille og slutter.

Fotballen på vestkanten, ifølge Aftenpostens artikkel 19. mai 2018: Høye treningsavgifter, kostbare treningsleirer til solrike land. Far Viggo Strømme uttaler «Sjansen er større til å bli god i fotball dersom far kjører Tesla». Mens Lyn Idrettslag har 13 ansatte, har Holmlia 0,5 ansatte.

I Søndre Nordstrand, hvor en tredjedel av barna vokser opp i lavinntektsfamilier, holdes idrettsavgiftene lave slik at så mange som mulig kan delta.

Dette gir en frivillig drevet fotballsatsning avhengig av de kvalifikasjonene og engasjementet foreldrene har. Ingen cuper med overnatting, ingen betalte trenere og ingen ekstra goder. Holmlia sportsklubb har en halv stilling, resten er frivillig.

Profesjonalisering av barne- og ungdomsfotballen

Barne- og ungdomsfotballen er i ferd med å profesjonaliseres, noe som har både fordeler og ulemper. En fordel med profesjonalisering er at kvaliteten blir bedre, spillerutviklingen mer systematisk og lagene blir konkurransedyktige. En stor ulempe er at fotballen med økte kostnader og større fokus på de beste ikke blir for alle - og dermed heller ikke for dem som trenger en aktivitet å gå til mest.

Fotballen er den viktigste fritidsaktiviteten i Oslo Sør. Gjengdannelser og rekruttering av ungdom til kriminalitet er en stor utfordring. Fotballen gjør at barn og unge treffes på tvers av religion, skoleferdigheter og familiebakgrunn. Den skaper faste holdepunkter i en for mange urolig ungdomstid.

Ber om at det settes av penger til trenere

Miljøpartiet i Søndre Nordstrand har tidligere foreslått at familier som ikke har råd til å betale treningsavgiften for sine barn, skal få støtte til denne.

Nå foreslår vi at det gjennom Oslo Sør-satsingen eller fra annet hold avsettes midler til deltidsansatte trenere til fotballagene for ungdom fra 12-16 år som er den alderen hvor flest faller fra og hvor foreldrene oftest bestemmer seg for å slutte som trenere. 

En slik støtte til trenere vil kunne føre til at prestasjonsgapet mellom klubbene reduseres. Dette vil igjen kunne bidra til at færre unge slutter med fotball i Oslo Sør.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags