Gå til sidens hovedinnhold

Områdeløft for en hundrelapp?

Kristina Moreno Lie-Hagen

Nestleder i MDG Søndre Nordstrand og Engasjert Holmlianer

Holmlia

Følg på: Facebook

Artikkelen er over 4 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statsbudsjettet er ute. Vi har vært veldig forventningsfulle ute i Søndre Nordstrand. Oslo kommune har lovet en skikkelig satsing på bydelen vår, i stil med Groruddalssatsningen, noe som har gledet oss!

LES OGSÅ: Folkeopprør for å løfte Søndre Nordstrand

I valgkampen var det nærmest rift om å skulle komme Søndre Nordstrand til unnsetning, og til og med kommunalminister Jan Tore Sanner selv møtte opp med fagre løfter.

"Jeg er veldig entusiastisk for områdeløft, for jeg ser at det virker", sa Sanner i Dagsavisen en knapp uke før stortingsvalget og la til at han til at han følte seg trygg på at Oslo kommune vil være med på et spleiselag.

Innbyggerne i Søndre Nordstrand var entusiastiske og tenkte "endelig er det vår tur". 

Oslo kommune la 30 millioner per år på bordet til det planlagte områdeløftet, og forventningen fra mange var at regjeringen matchet dette beløpet, slik de gjorde under Groruddalssatsningen. Men dengang ei.

LES OGSÅ: 30 + 4 millioner statlige kroner til Oslo sør

Fire fattige millioner vil regjeringen fordele på Søndre Nordstrands 40.000 innbyggere. Det blir en hundrelapp på hver av oss. Er dere imponerte? Det blir ikke mye områdeløft av sånne summer.

Før noen kaster inn argumentet "ja, men det bevilges 30 millioner til politi og forebygging i Oslo Sør, er ikke det flott, da?", så la meg si en ting:

Politi er flott, økte bevilgninger til dem er kjærkomment og høyst nødvendig, det har den siste tidens hendelser vist med all tydelighet.

Utfordringene vi ser i Søndre Nordstrand kommer blant annet av at bydelen har vært systematisk underfinansiert over flere tiår, noe som har ført til nedleggelse av fritidsklubber og kutt i andre sosiale tilbud. Når man kommer fra familier som ikke har råd til å betale for organiserte fritidsaktiviteter (hvert fjerde barn i Søndre Nordstrand kommer fra såkalte lavinntektsfamilier), blir resultatet ungdom i drift, uten mål og mening. Det er en svært dårlig idé og kan føre til at ungdom roter seg bort i dårlig selskap. Hos oss trenger man ikke lete lenge for å finne dem som tilbyr raske penger for lyssky tjenester, og ungdom helt ned til 13 år er registrert i narkotikamiljøet. Dette er en jobb for politiet (som heldigvis får mer penger å rutte med), men disse ungdommene hadde ikke trengt å havne der.

Oslo kommune beskriver områdeløft på denne måten: "Områdeløft er en helhetlig og inkluderende satsning for å forbedre levekårene i et nabolag, basert på befolkningens ønsker, behov og ressurser. Det handler om å få til en nedenfra-og-opp stedsutvikling i samarbeid med lokalbefolkningen og frivillige, private og offentlige aktører."

Les også dette debattinnlegget: Brutte løfter fra Høyre

Med et skikkelig områdeløft kunne vi skapt flere møteplasser, hjulpet innbyggerne ut av arbeidsledighet og fattigdom, hjulpet flere ungdommer å fullføre skolen, rustet opp uteområdene, idrettsanleggene, fritidsklubbene, satset på kultur osv. Med en slik satsing kunne vi drevet forutsigbart forebyggende arbeid, hindret utenforskap og radikalisering.

Da hadde vi kanskje ikke trengt så innmari mye politi. Men med en hundrings på hver fra regjeringen kommer vi ikke særlig langt.

LES OGSÅ: Erna besøkte Mortensrud på valgkampens siste dag