Gå til sidens hovedinnhold

KFUMs visuelle bløff

Artikkelen er over 5 år gammel

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden KFUM eiendom melder i Nordstrands Blad at de ikke er så opptatt av hva fem tusen beboerne i nærområdet mener, er det sikkert ganske fånyttes for en enkelt og personlig berørt nabo å skrive nok et åpent brev om å bevare skog og natur på Ekebergsletta.

LES OGSÅ: Ekebergsletta engasjerer flest

LES OGSÅ: KFUM vil ikke flytte fra Ekebergsletta

Ved å hamre løs på samme budskap får KFUM eiendom både politikere og oss beboere snart til å resignere, og når vi ser på den fine brosjyren om ny arena med den reviderte planen så tenker vi håpefullt at vi kanskje tar feil. Det er jo ganske grønt og skogkledd på bildene. Eller er det en visuell bløff?

Det huset som jeg bor i er såpass nærme utbyggingsfeltet at det er med på alle tegninger og alle illustrasjoner. Ytterveggen på mitt hus kommer til å ligge cirka 14 meter fra ytterveggen på KFUM eiendoms 12000 kvadratmeter store byggverk.

Mellom oss er 6 meter med hage, 3 meter med gangvei, og 5 meter med "skog". På det flotte bildet som gjengis i Nordstrand blad er det ved meg plassert inn fire trær i skogen og fire trær på tomta mi.

LES OGSÅ: DEBATT: Oslo Idrettskrets og Ekebergsletta

På bildet vinklet ovenfra ser det ikke så verst ut. Det er godt med grønt, og mange trær. I virkeligheten står det imidlertid bare halvparten så mange trær der, og bare ett av dem på tomta mi. Sett fra bakkenivå ligner det altså ikke mye på en skog.

Enten forutsetter KFUM eiendom at jeg skal plante skogstrær på min tomt, eller så er det en visuell bløff for å gjøre prosjektet mer spiselig. Jeg tror ikke de forutsetter beplantning.

Nærmest parodisk blir det når man ser på illustrasjonsbildet i selve brosjyren som viser bygget ovenfra og forfra. Der blir det så tydelig at den lille skogen er blitt så liten at den ikke synes. Så i stedet velger KFUM eiendom å fargelegge gangstien grønn. Så ser det grønt ut selv om det ikke er noen trær igjen.

Les flere debattinnlegg om saken:

Nordstrand Ap svarer på kritikk om KFUM-støtte

Nordstrand Ap tar beslutninger på feil grunnlag

Nordstrand Ap sier ja til KFUM-planer på Ekebergsletta

KFUM driver et godt arbeide i nærmiljøet som lokal idrettsforening med mange frivillige og mange engasjerte foreldre. Men i denne saken opptrer KFUMs eiendomsselskap langt mer som en vanlig kommersiell næringsutvikler som forsyner seg av fellesskapets arealer.

Det meste av utbyggingen er for kommersiell drift av bygningsmassen til svømmehall, treningssenter, kontorer, lokaler og barnehage.

Og i tråd med Per Mathias Høgmos innlegg i Aftenposten for en uke siden som påpeker at fotball er en industri, ønsker KFUM eiendom å bygge anlegg for elitesatsning.

Uansett hvilke ord og farger som blir brukt så ligger det i bunn at minst 2000 kvadratmeter kommunal skog på Ekebergsletta skal hugges bort til fordel for en kommersialisert idrettsindustri som har svært lite å gjøre med nærmiljøets befolkning.

Sånne planer ser fint ut på papir. Det er profesjonelt. Det er lett å la seg forføre.

Når Nordstrand blad videreformidler i billedtekst at det nye bygget blir lavere enn trærne som er der i dag, så tenker man jo at det ikke høres så ille ut. Og glemmer at det jo ikke på noen måte er det samme å se på høye trær i forhold til å se på et høyt firkanta bygg.

LES OGSÅ: Vil bygge nytt KFUM-bygg fem meter ned i bakken

KFUM eiendom presser nå på politikerne for å få dem til å bestemme seg for deres sak før de har bestemt helheten.

Jeg håper det politiske miljøet ikke lar seg forføre av fargene i den visuelle brosjyren, men ser at KFUM eiendom vil at trærne skal hugges og at den kommunale skogen som skiller sletta fra bebyggelse skal bort.

Så får jeg håpe at politikerne er mindre arrogante enn KFUM eiendom når det gjelder hvordan kravet fra over fem tusen innbyggere om bevaring av hele Ekebergsletta bør behandles.