Gå til sidens hovedinnhold

Ingen vet hvor AP hopper

Artikkelen er over 4 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

APs behandling av områdeprogrammet for Ekeberg får en til å tenke på Otto von Bismarcks utsagn: Det er to ting du ikke vil vite noe om: hvordan pølser blir laget og hvordan politikere tar avgjørelser.


Hvordan er det mulig å ha tillit til politikere som den ene dagen gjør et historisk vedtak som man neste dag motarbeider?

Les flere debattinnlegg om Ekebergsletta og KFUM her

Politisk kuvending

Dette er nemlig hva vi har vært vitne til i prosessen med områdeprogrammet for Ekeberg. I likhet med utbygger KFUM Eiendom kommenterer AP oppsiktsvekkende nok fortsatt ikke spørsmålene som framsettes omkring det mange ser på som en politisk hestehandel om Ekebergsletta.

De konkrete spørsmålene om KFUM Arena som næringsutviklingsprosjekt på friområdene, Norges fotballforbunds ambisjoner om Campus Norway på Ekeberg, og prinsipielle spørsmål om rødgrønne forvaltningsprinsipper for Oslos friområder møtes med fraser om breddeidrett og familieprofil, og den massive motstanden og landets største innbyggerinitiativ forsøkes redusert til en nabosak.

Hva ville AP først?

Som en forberedelse til Rådhusets behandling av områdeprogrammet for Ekeberg, gikk et nær samlet Nordstrand bydelsutvalg i 2015 inn for Plan- og bygningsetatens grundig forankrede forslag – kun med mindre kommentarer. PBE hadde fremmet et balansert forslag mellom utbyggerinteresser og verneinteresser, der ingen var helt fornøyde. Her skulle KFUM få utvide sin arena, men i henhold til klare føringer.

Dette ble stemt fram av BU, inklusive Nordstrand Arbeiderparti. Etter en prosess på snart ti år så vi endelig at det rådet en konsensus rundt forvaltningen av Ekebergslettas friområder.

Les flere debattinnlegg fra Nordstrands Blad her

Hva gjorde AP så?

Kun måneder etter snudde Nordstrand AP seg mot sitt eget vedtak, og gikk altså inn for å tidoble (!) utbyggingen av KFUM Arena, og vel så det.

Hva hadde skjedd? Det største utbyggingsprosjektet på Ekebergsletta noensinne, et KFUM Arena på 12 tusen kvadratmeter på 5 tusen kvadratmeters fotavtrykk, med sitteplasser til 2250 personer, skulle plutselig presses inn i en plan som allerede var velsignet av et samlet lokalpolitisk miljø, og som var et fornuftig kompromiss mellom verneinteresser og utbyggerinteresser.

Arbeiderpartiets oppsiktsvekkende kuvending ser ut til å ha blitt førende for hele byrådets behandling av Ekebergsletta, der byråd Hanna Marcussen er blitt nødt til å akseptere en plan som går direkte mot hennes eget partis (MDG) programfestede vern av hele Ekebergsletta.

LES OGSÅ: KFUM får bygge arena, så er det stopp

Kompromiss?

Denne nye planen er ikke et kompromiss, men gir utbygger KFUM Eiendom alt hva KFUM har bedt om, og tilsidesetter bygningsmyndighetenes viktigste verneanbefalinger for sletta, hensynet til et helt nabolag, og all annen motstand som vokser fram.

Mange setter naturligvis pris på at resten av området nå kan bli vernet, men det er ingen bragd å verne gjenværende deler av sletta etter at man først har tillatt det største utbyggingsprosjektet på Ekebergsletta noensinne. Byrådspartiene prøver å gi inntrykk av at dette er en seier, men å verne etter utbygging har ingen politisk pris. Det er som å slå inn åpne dører.

Hva ville faktisk være et kompromiss?

Hvis KFUM Eiendom hadde utviklet et anlegg på Ekeberg i tråd med anbefalingene fra plan- og bygningsmyndighetene og spilt på lag med lokalmiljøet, ville ikke en utbygging skape slik voldsom motstand og være så splittende. Det kunne KFUM Eiendom meget godt forsøkt, her ligger nemlig mange muligheter, men slike alternativer har dessverre aldri inngått i KFUMs ensrettede planer.

Det skal bli spennende å se hvordan vårt Nordstrand bydelsutvalg behandler dette nye forslaget. Står våre politikere rakrygget for det forslaget man selv anbefalte for Rådhuset, eller vil hele BU gjøre som AP – og snu seg rett i mot vedtaket man selv gjorde i fjor?