Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Idrettskrets og Ekebergsletta

Artikkelen er over 4 år gammel

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er godt å høre at Oslo Idrettskrets støtter opp under områdeprogrammet som nå ligger på bordet til byråd for byutvikling og snart skal til behandling. Det er mitt inntrykk at alle er enig om at dette har vært en lang, men grundig og demokratisk prosess.

Et av hovedelementene i planen er å bevare og forsterke skogssonen rundt sletta, hvor skogen blir en naturlig innramming og bidrar til landskapsopplevelsen vi får når vi bruker sletta.

Les flere debattinlegg om saken:

Nordstrand Ap svarer på kritikk om KFUM-støtte

Nordstrand Arbeiderparti tar beslutninger på feil grunnlag

Nordstrand Ap sier ja til KFUM-planer på Ekebergsletta

I områdeprogrammet legges det opp til at dagens tribuneanlegg for KFUM kan utvides med 2 rader og at driftsstasjonen skal plasseres under dette tribuneanlegget. Å legge driftsstasjonen til et område som allerede er utbygget er fornuftig, men at dette skal kunne brukes som et argument for en ønsket videre utvidelse er det ikke.

Les flere debattinnlegg på noblad.no her

De aller fleste støtter opp om arbeidet og tilrettelegging for barn og unge, inkludert meg, men det er her Oslos idrettskrets argumentasjon begynner å skurre.

Jeg kan ikke se at en stadion med 3000 sitteplasser er noe som fremmer fysisk aktivitet og sportsglede hos barn og unge i større grad enn en fotball-kamp på sletta. Heller ikke et treetasjes påbygg på Ekeberghallen for å gi plass til et idrettssykehus. Og selv om jeg skulle ta feil og at dette ga noen ungdommer et ekstra puff til holde seg aktiv må dette sees opp mot hva det tar fra andre interessenter.

Det er jo slik at en liten bit her og en liten bit der gjør at vi plutselig har spist opp hele kaka (det har jeg faktisk gjentatte ganger testet ut selv i småskala – og blitt like overrasket hver gang over hvor fort det kan bli tomt). Personlig kunne jeg tenke meg oppvarmet utendørsbasseng, kommunale tennisbaner og en golf driving range i nabolaget, men jeg forstår at Ekebergsletta ikke er det riktige stedet.

Jeg skulle virkelig ønske at Oslo Idrettskrets tok de tydelige signalene fra Kulturministeren om å ta et større ansvar for å legge til rette for uorganisert idrett og at de kunne bidra til å ivareta Ekebergsletta også til dette formålet. Det er faktisk slik at hele 83 % av de over 15 år IKKE er aktiv i organisert idrett.

Når Oslo nå fortettes i de østlige bydelene og ikke minst sentrum med meget tett utbygging av Sørenga, Gamlebyen og Hovinbyen vil det bli et enda større behov for å bevare de grønne lungene vi har og ikke bygge de ned med anlegg for elitespill eller kontorer for kommersiell virksomhet som Idrettens Helsesenter.

Bygdøy ble vernet for mange år siden og er sikret som et stort friluftsområde for vestsiden av byen for all fremtid. Det området er ivaretatt uavhengig av skiftende politiske regimer i hovedstaden og ønsker fra særinteresser. Det er kanskje på tide at vi på østsiden av byen også ivaretar våre skatter?

Et vernevedtak vil ikke hindre utvikling av Ekebergsletta slik den blir brukt i dag. Det vi tvert imot sikre at alle, også de som ikke driver med organisert idrett, og fremtidige generasjoner vil ha Ekebergsletta, Brannfjell og skogholtene å glede seg over.