Gå til sidens hovedinnhold

KFUM er - og var - populære på Ekeberg

Artikkelen er over 5 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har muligens noe begrenset underholdningsverdi for Nordstrand Blad sine lesere å følge to eldre menns diskusjon om gamle fotballbragder, men som utdannet historiker synes jeg det er greit å holde seg til historien om KFUM Kameratene på Ekeberg som den var.

Eller som en i den faste heiagjengen mot Kåffas utbygging kommenterte Øyvind Engh sitt innlegg om saken fra 26. august:

- Historiske fakta er ikke å forakte.

Nei, de belyser denne debatten. Hvis man da gjengir dem korrekt.

For KFUM er jo ingen inntrenger på Sletta. Da Kåffas legendariske leder Knut Arnevåg på slutten av 1960-tallet begynte å trene de to små guttene sine i nabolaget på Ekebergsletta, hadde fortsatt Simensbråten IL et par fungerende yngre lag. Allerede i 1970 var imidlertid hele junioravdelingen i denne klubben nedlagt. Først året etter -- altså i i 1971 -- startet KFUM Kameratene flyttingen av alle treningene sine for barn fra Voldsløkka til Ekebergsletta, og ble ganske fort den store fotballklubben for hele nærområdet. Vi fikk til og med raust overta noen av Simensbråten ILs rødhvite drakter fordi det bare var Kåffa som da hadde barnelag på Ekeberg.

Øyvind Enghs framstilling av lokalfotballen er derfor dessverre fullstendig feiil. Alle kan lese seg opp på hvordan dette egentlig skjedde i KFUMs jubileumsbok til 75 års feiringen eller i det garantert nøytrale lokale historieverket "Fra Simonsbråten til moderne villaby" skrevet av den flinke lokalhistorikeren Dag Lundeby. Denne boka kan forøvrig anbefales både naboene til KFUM Arena og de miljøforkjemperne fra andre steder av byen som ikke vil innse hvor tett KFUM gjennom denne lange tida er blitt knyttet til Ekeberg og hvor meningsløst det er å foreslå flytting av voksenfotballen til Søndre Nordstrand.

LES OGSÅ - Nei til bygging på Ekebergsletta

At flere i Bækkelagets Sportsklub synes at forholdet mellom lokalbefolkningen og Kåffa er blitt for tett, vet jeg ingen ting om. Jeg er oppvokst ved Sportsplassen, har bare mange fine venner i BSK og kjenner ingen som fortsatt er "frustrert og forbannet" for noe som altså ikke engang skjedde for snart 50 år siden. Om Øyvind Engh føler det annerledes, er det trist for ham og eventuelt andre som ikke ser at alle som virkelig er glad i idrett må være glad for at Kåffa hver dag samler hundrevis av barn -og unge til lek på Ekebergsletta. Vårt fotballarbeid er såvisst ikke bedre eller mer høyverdig enn BSKs brede, flotte tilbud i mange ulike idrettsgrener. Som naboklubber må vi hjelpe hverandre til å sikre et trygt sosialt oppvekstmiljø.

Det er der vi mener de nye klubblokalene rundt KFUM Arena vil løfte fram helheten, og at vi har en tilnærming til dette viktige arbeidet som også kan brukes i andre idrettsklubber. Gjennom hele Kåffas historie som lokalklubb på Ekeberg har vi jobbet bevisst med å gi flest mulig unge et tidlig lederansvar. Dette har skjedd naturlig gjennom KFUMs mange leire og sosiale møteplasser, og det har gitt en nærhet til den enkelte gutt og jente som gjør at vi stadig tydeligere for mange blir "En klubb for livet".

LES OGSÅ: - Ingen vet hvor AP hopper

At et slikt åpent idrettsmiljø var - og er - populært på Ekeberg forteller den store pågangen av nye jenter og gutter som vil leke i Kåffa. Denne høstens enestående tilstrømning med kø av 5-åringer som nå ivrig vil være med, viser det stikk motsatte av den spliden i lokalmiljøet som noen av de faste kritikerne påstår følger utvidelsen av KFUM Arena. Bare til Skolefritidsordningen nærmer vi oss 400 unger.

Det eneste som følger byggingen av dette anlegget er et enda bedre lokalt barne -og ungdomsmiljø til glede for alle oss som bor både på Bekkelaget, Ekeberg og Simensbråten. Det er derfor vi den siste tida også har sett hvor vanlig det er blitt at ungene og foreldrene rundt her både er med i BSK og KFUM.

LES OGSÅ: Boligbygg vil splitte friområde ved Ekebergsletta

De to lokalklubbene utfyller hverandre og har et felles ansvar for at det frivillige sosiale idrettsarbeidet holdes oppe også gjennom gode anlegg.

Og så får den sanne historien vise om vi også i framtida får det til.