Gå til sidens hovedinnhold

Per, du lyver! Og du vet lite om leken på Ekebergsletta

Artikkelen er over 4 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er flott at Per Mjelva og så mange andre flokker seg til forsvar av Ekebergsletta. For en som har brukt dette området nærmest daglig de siste drøyt femti årene, er det en glede å se at dette er et tema som får fram de sterkeste følelsene. Det kler skogen og Sletta som øser opplevelser til oss alle som om naturen er en Sareptas krukke. Så enkelt er det ikke for en park i et bymiljø, og skal vel heller ikke være det. Den ubetingete suksessen med en folkevandring til Skulpturparken, minner oss om at Ekeberg ikke er ment å være uberørt natur for fuglekikkere og andre helt spesielt interesserte. Den skal være et friområde for flest mulige, og det betyr regulert bruk mellom ulike brukergrupper. Interessene må altså bli veid mot hverandre.

LES OGSÅ PER MJELVAS INNLEGG:

Er KFUM uløselig knyttet til Ekebergsletta?

I saken om Skulpturparken gjaldt det å gjøre stiene tilgjengelige. Som en av de få som allerede fra seint på 1960-tallet trente fast i den ulendte skråningen ned mot Kværnerdalen, vet jeg mye om forskjellen fra da til nå. Den er ubetinget positiv. En bynær skog for oss lett sære O2-snappere, er heldigvis blitt turterreng og kunstopplevelser for tusener. Noe frisert natur; javel, men mer enn bra nok til å skape de sterke følelsene hos mange, mange flere enn aksjonistene som prøvde å stoppe dette prosjektet.

Sånn er fotball også bra nok både for uteaktivitet og følelser. Da jeg bokstavelig talt vokste opp på Ekebergsletta hver ettermiddag og kveld fra 1960-åra og utover, var hele området dekket av fotballbaner. Husker jeg rett (men det gjør jeg sjelden) var det 21 av dem. Skeive og humpete, men fine nok likevel. Dengang var Sletta nesten blokkert av fotball fra målene ble satt ut tidlig i mai til de ble tatt inn i oktober. Resten av året var det skiløyper. De gikk til og med ned mot Byskogen, og gjorde det mulig å gå 50 km etter skoleslutt bare på Ekeberg en kveld jeg måtte pynte på søylen over Distansemerket der oppe på tavla i klasserommet.

LES OGSÅ: Hundrevis marsjerte for vern av Ekebergsletta

Skoleunger tar ikke Distansemerket på ski lenger. De nå voksne barna mine gjorde heller ikke det. Men de spilte fotball på Sletta også etter at antall mål og baner skrumpet inn, og aktiviteten ble mer og mer samlet på de etter hvert to kunstgressbanene til KFUM som ble anlagt fra 2002. For om banene er blitt færre siden KFUM overtok for Simensbråten IL som den lokale barneklubben på Ekeberg sist på 1970-tallet, er ungene blitt mange, mange flere. Nå er de over tusen; langt de fleste fra strøkene rundt Ekeberg. "Kåffa" er blitt et kjælenavn for store deler av Oslo, men klubben består fortsatt av våre egne unger.

Når Per Mjelva fra Miljøpartiet De Grønne i et debattinnlegg i Nordstrand Blad vil flytte klubbens A-lag til Søndre Nordstrand og blander sammen kynisk tomtespekulasjon, pengeslukende elitefotball, KFUM og fri fantasi som Peer Gynt i beskrivelsen av bukkerittet, velger han å glemme disse ungene og ungdommene.

I beste fall skjer det fordi han ikke vet noe om dem; i verste fall fordi han tror saken hans tjener på uredelighet. Siden han er lokalpolitiker, er nok dessverre alternativ B rett. Altså Per, du lyver, men denne gangen bare med en "e" i navnet. Det mangler en "e" i fornavnet til Mjelva. Den mangelen får symbolisere hans forsøk på å skjule sannheten om leken på Ekebergsletta.

Jeg tror det er best både å snakke sant og det å kunne noe om det temaet som diskuteres; her hvordan Ekebergsletta kan være til glede for flest mulige. Tusen lokale unge som trener tre, fire ganger i uka, er ganske mange.

Der den nye kunstgressbanen til KFUM ligger, var det en grusbane. Per Mjelva har neppe brukt den. Jeg har gjort det i tiår som KFUM-spiller sammen med venner fra BSK. Vi delte treningstid, og hadde det fint. Men vi var langt, langt færre enn de hundrevis som nå stimler sammen på kunstgresset fra skolen slutter og til leggetid.

LES OGSÅ: KFUM vil ikke flytte fra Ekebergsletta

Svært få har imidlertid brukt det krattet som ligger mellom denne banen og husene bak. Dit går ingen uten å hente en bortkommen ball eller for å tisse. Slik er det ikke noe friområde som blir borte med en utvidelse av banen til KFUM Arena. Det vet alle som bor i strøket. Derimot betyr en utbygging av eksisterende KFUM Arena en ulempe og gir muligens redusert eiendomsverdi for naboene, og det er dumt nok. Men det i seg selv gir ingen fanesak for miljøvern.

Og det er her Per Mjelva dessverre bærer falskt flagg. Der han skriver om faren for skjult privatisering av Ekebergsletta, er sannheten at KFUM er en helt åpen, demokratisk medlemsklubb der hundrevis av frivillige jobber til glede for Ekeberg-området og oss selv. Det er fint å få leke sammen med andre og det er kraft i det å få ta et samfunnsansvar. Det har noen av oss gjort siden seint på 1970-tallet, og i beste fall har vi på det viset også fått drevet litt sosialt miljøvern i nærområdet.

Per Mjelva vet visst ingen ting om dette arbeidet. Heller ikke at KFUMs A-lag med sin profil med helt ulønnete spillere satte en ny standard for norsk toppfotball med opprykket til 1.divisjon i for høst. Det skjedde med nesten bare egne spillere. Forholdet mellom barnefotballen og A-laget er selve blodåren i KFUM. Det er den sosiale ideen vår. Vi vil være en klubb for livet. En slik klubb har ikke en stadion for A-laget på Søndre Nordstrand og fotballungene på Ekeberg. Det er bare de som egentlig ikke kan Ekeberg som kommer med en så kunnskapsløs tanke.

LES FLERE DEBATTINNLEGG OG SAKER OM EKEBERGSLETTA HER

Du trenger selvsagt ikke passere noen lokal kunnskapstest for å være opptatt av å ta vare på Ekebergsletta, men det er greit å vite hva du snakker om får å nå fram med ønskene dine. Jeg ønsker å få leke videre i det eventyrlandskapet jeg er vokst opp i, og jeg håper at mange flere i årene som kommer får de samme opplevelsene som meg. Det er derfor jeg tror det blir fint å få en KFUM Arena som samlingsplass for lokale barn i alle aldre, og at dette nå er mulig å få til uten at noe som helst friområde går tapt.

Sånt blir også lettere å få til om Per Mjelva og andre av hans partikamerater slutter å desinformere de som har lyst til å være med å leke med oss.

Esten O. Sæther, Ekebergsletta

LES OGSÅ DISSE INNLEGGENE OM EKEBERGSLETTA:

KFUMs visuelle bløff

Oslo Idrettskrets og Ekebergsletta

Nordstrand Ap svarer på kritikk om KFUM-støtte

Nordstrand Ap tar beslutninger på feil grunnlag

Nordstrand Ap sier ja til KFUM-planer på Ekebergsletta