Vi foreslår nå aktive friminutt for alle eldre på sykehjemmene våre

Stenersen vil bedre aktiviteten for de eldre på alle byens sykehjem

Stenersen vil bedre aktiviteten for de eldre på alle byens sykehjem Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mangel på aktiviteter på flere sykehjem er en av de store utfordringene med tilværelsen på sykehjemmene. Dette skal vi nå gjøre noe med.  

Flere eldre savner meningsfulle dager med sosial kontakt og aktivitet. Selv om man fysisk er i samme bygning, oppleves ikke samværet som sosialt. Forskning har vist at de eldre aller helst ønsker aktiviteter de kan være en del av. Undersøkelser viser at beboere var interessert i å delta på aktiviteter som ble arrangert på sykehjemmet, fortrinnsvis der de selv var aktive, og at faste rammer rundt opplegget utgjorde en positiv forskjell.

Som en del av «Leve hele livet»-reformen til regjeringen vil vi nå gjennomføre at alle innbyggere på sykehjem i Oslo skal få minimum en times ønsket aktivitet hver dag. Eldre som bor på sykehjem, skal etter sin egen helse, ha mulighet til å f. eks gå en tur, være ute i frisk luft, synge, bake, danse, lage håndarbeid, gjøre hagearbeid, gå på ski med rullestolen, være på biltur, og møte småbarn og unge.

Forskning viser at aktiviteter som oppleves lystbetonte, som for eksempel dans, har signifikant helsebringende effekt. Det vises til at aktiviteter som gir gode opplevelser er like viktig for mennesker med demens som for andre mennesker.

En Sintef-rapport viste også at 90 prosent av beboerne likte å være ute, og ble i bedre humør av å være ute og syntes at de kom seg for lite ut. I Sintefs undersøkelse hadde pårørende og ansatte liten tro på at beboerne likte å komme seg ut. I Norge og Skandinavia har vi en sterk kultur og tradisjon for friluftsliv. Det er ikke grunn til å tro at denne trangen forsvinner selv om man er blitt hjelpetrengende og bor på sykehjem. (Kilde: Sykepleien forskning)

Vil ønsker også at sykehjemmene skal trekke inn de betydelige frivillige og ideelle godeog flinke kreftene som er i lokalsamfunnet i Oslo. Som f. eks Oslo Røde Kors, og FellesGlede Ressurspartner. Det er mange frivillige organisasjoner som i dag sliter med å finne lokaler. Sykehjemmene har ofte tomme lokaler om kvelden, så sykehjemmene kan også f. eks invitere lokale klubber inn, som trenger et sted å være. Flere sykehjem inviterer lokalsamfunnet inn, men dette kan gjøres mer systematisk enn i dag. 

Vi foreslår derfor følgende i bystyremøte 15. mai; 

1.Oslo bystyre ber byrådet om å følge opp at alle beboere på sykehjem skal få tilbud om minst én times aktivitet hver dag etter eget ønske, og helsetilstand. 

2.Oslo bystyre ber byrådet følge opp «Leve hele livet»-reformen til regjeringen, slik at byrådet kan søke i potten med over 48 millioner i øremerkede midler i 2019.

3.Oslo bystyre ber byrådet stimulere til økt samarbeid mellom frivillige, ideelle organisasjoner og sykehjemmene. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags