Ja til stemmerett for 16-åringer!

Catrine Fladsrud Vold, Venstres BU-representant på Nordstrand

Catrine Fladsrud Vold, Venstres BU-representant på Nordstrand Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Er du 16 år så kan du settes i fengsel. Er du 16 år er du helserettslig myndig. Er du 16 år kan du ha sex med hvem du vil, bare de andre også er over 16 år. Er du 16 år så er du ferdig med 10 års grunnutdanning. Du kan altså ta deg en jobb, betale skatt, finne deg en fast partner eller ha sex med hvem du vil, men stemme ved valg? Nei, det må du vente med!

Jeg mener det er en absolutt styrke å sette ned stemmeretten. Unge er sultne, de er engasjerte, de er uredde, de har sterke meninger. Slik det er i dag er de underrepresentert ved valg, de bør få sin stemme hørt når det er de som skal leve lengst med konsekvensene av politikken som føres.

Gubbeklimaskeptikervelde overrepresentert

Det er ikke lett å vite om vi skal le eller gråte når vi leser at en facebookgruppe «Folkeopprøret mot klimahysteriet» i skrivende stund har 154 000 medlemmer. Intitativtageren er en godt voksen mann på 69 år.

Slike FB-grupper aktualiserer etter min mening debatten om 16-åringers stemmerett, og det haster. Klimaet trenger nemlig handlekraft. En slik som vi blant annet ser hos Greta Tunberg. Vi er langt forbi diskusjoner om jorden er flat, det er handling som gjelder nå. Ungdommen har vist at de ønsker å engasjere seg for sin egen framtid.

Demokratisk skjevhet

Demokratiet er utvidet i mange omganger fra at bare bemidlede på 25 år kunne stemme i 1814, til alle 18-åringer i dag. Men, et vesentlig poeng er at gjennomsnittlig levealder var rett over 40 år i 1814. Nå er snittet over 80 år. Det betyr en sterk underrepresentasjon av unge og en overvekt av gamle mennesker ved stemmeurnene.

Er det rettferdig? Mitt svar er et klart nei!

Begynn med lokalvalget

En start kan være stemmerett ved lokalvalg, så kan vi utvide til å gjelde nasjonalvalg når de unge har vist at de er tilliten verdig. Modenhet har ikke nødvendigvis så mye med alder å gjøre. Modenhet kan ha noe med alder å gjøre, men veldig ofte er det motsatt.

Jeg kjenner godt opplyste 15-åringer som er opptatt av mange ulike politiske saker og jeg kjenner 40-åringer som ikke gidder å stemme fordi de mener det ikke hjelper.

De unge fortjener å få lov til å uttale seg om sitt nærmiljø og sin framtid. Jeg tror at vi vil få enda flere engasjerte ungdommer både nasjonalt og ikke minst lokalt hvis de faktisk får lov til å delta i den største demokratiske «dugnaden» vi har i landet vårt, nemlig det å stemme ved valg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags