DEBATT: Nedleggelsen av Klemetsruds A-lag er nå et faktum

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevNylig ble det kjent at Klemetsrud Fotball hadde trukket sitt A-lag fra årets 4. divisjon. Årsakene var enkle: dårlig treningsoppmøte, manglende betaling av treningskontigent, dårlige resultater og altfor liten gnist blant spillerne.

LES OGSÅ: Tung beslutning å trekke A-laget
 

For en utenforstående vil alt dette muligens virke forståelig, og selv om Klemetsrud-spillerne kan si seg enig i noen av punktene, blir det ikke riktig at de skal ta alt på sin kappe. Det er alltid to sider av en sak, og akkurat denne saken har en litt lenger og mer innviklet historie bak seg som få kjenner til.

Det er ingen hemmelighet at Klemetsrud slet med å finne en passende trener og et trenerteam for A-laget før nåværende sesong. Jobben var ikke enkel, spesielt med tanke på A-lagets historikk med dårlige holdninger. Men er det ikke nettopp et slikt lag som trenger et trenerteam med autoritet og erfaring fra seniornivå? I stedet ble de møtt av en trener som kun hadde erfaring fra guttefotball på breddenivå.

Oppkjøringen til sesongen ble heller ikke en suksess, med en bane som stort sett aldri var måkt for snø. Klemetsrudhallen var heller ikke et alternativ da den ble stengt grunnet muggsopp, råte og kloakk, og etter oppussing for over 20 millioner kr var inneklimaet så dårlig at det eneste gjenstående alternativet var Plasthallen. Her var det forøvrig livsfarlige å spille grunnet vannlekkasje fra taket som gjorde banen svært glatt, og temperaturer på nesten 10 minus.

Da sesongen nærmet seg og den nesten 15 år gamle, slitte kunstgressbanen endelig var klar for bruk, ble dessverre mye av treningstiden brukt på samme øvelser, om og om igjen. Dette ble naturligvis for kjedelig og ensformig for enkelte. Sakte, men sikkert dukket det færre og færre opp på treningene.

Når det gjelder treningskontingenten skulle denne egentlig bli dekket av en Norway Cup-dugnad, som aldri ble noe av. Ironisk nok pekte Klemetsrud-styret på manglende betaling av kontingenten som en av grunnene for nedleggelsen, men de kom aldri med noe fakturakrav om betaling.

Da sesongen var halvspilt hadde både hovedtreneren og flere sentrale spillere sluttet, i tillegg til at noen forsvant til andre klubber. Lagets håp om å klare seg i 4. divisjon var nå ikke lenger oppnåelig med 5 poeng på 12 kamper, og både spillerne og ledelsen i klubben forstod at neste års sesong ville bli tilbrakt i 5. divisjon. Dette, i tillegg til de ovennevnte grunnene, førte til at laget ble trukket fra serien.

Det var få som så denne dagen komme. Klemetsrud har stort sett bestått av spillere fra lokalmiljøet og har de siste årene spilt i 4. divisjon, tiltross for at de ikke alt for mange år tilbake kjempet i toppen av 3. divisjon og spilte gode kamper i NM mot både LYN (i 2005) og Strømsgodset (i 2006).

Det styret og ledelsen i klubben med stor sannsynlighet ikke har tatt i betraktning vedrørende A-lagets fremtid, er at det nå er flere ungdommer som vil velge sene kvelder med ungdomsgjenger på T-banestasjoner, fylt med hærverk, bråk og narkotika. Dette er bekymringsfullt da Søndre Nordstrand allerede er preget av voksende ungdomskriminalitet. Før hadde disse ungdommene et valg, nemlig fotball. Men nå har ikke disse guttene et godt nok tilbud fra klubben og faller dermed ut.

Styrets beslutning om å trekke A-laget fra serien har flere negative påvirkninger enn hva som muligens var tenkt. Unge lovende spillere som fortsatt har et tilbud i Klemetsrud, vil likevel forlate klubben til fordel for andre lag der de har mulighet til å spille på toppnivå. Årsaken er enkel, de vil satse og derfor er ikke et tilbud på et juniorlag i 2. divisjon fristende nok for å holde spillerne tilbake, som nå allerede er på vei til klubber som Skeid, VIF, KFUM og Nordstrand. Barna i klubben har i tillegg ikke lenger et A-lag som de kan se opp til som forbilder. Dette som for mange ikke bare har vært en treningsmotivasjon, men en drøm å spille på når de ble eldre.

At ledelsen i klubben ikke klarte å fange opp disse varseltegnene tidligere, er vanskelig å skjønne, spesielt da det tidlig i sesongen kom mange tilbakemeldinger fra spillergruppen til ledelsen om misnøye. Klemetsrud vil i tillegg ha vanskeligheter med å samle en stall til neste års sesong da spillere nå allerede er på vei bort fra klubben. Ledelsen vil kanskje da våkne opp, men da kan det allerede være for sent. Det er mulig vi står ovenfor flere sesonger uten et Klemetsrud A-lag. Noe som er utrolig trist for klubben som tidligere har vært med på å dyrke gode fotballprofiler som Branmir, Mahmoud El-Haj, Adnan Haidar, Amin Nouri, Nikolai Næss og Ghayas Zahid, som har spilt i klubber som Start, Stabæk, Brann og VIF.

Thomas Haile Tesfazion Ghirmay

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags