Ikke løp kriminelle gjengers ærend!

Anne Nyeggen, kandidat til bystyret og bydelsutvalget på Nordstrand for Arbeiderpartiet advarer mot å løpe kriminelle gjengers ærend.

Anne Nyeggen, kandidat til bystyret og bydelsutvalget på Nordstrand for Arbeiderpartiet advarer mot å løpe kriminelle gjengers ærend. Foto:

Av
DEL

LeserbrevNylig barket politi og ungdom sammen på Bogerud, og debatten etter har vist steile fronter. Ungdommen sier det var god stemning inntil politiet kom, at politiet overreagerte og «behandlet dem verre enn hunder».

Politiet sier de ikke kunne gjøre annerledes. De får melding om kniv, machete og trusler, og rykker ut. Meldingen er også at mange ungdommer er samlet, da er det lurt å ta med seg nok folk. De merker at stemningen straks blir vendt mot dem, nesten påfallende fort, slik jeg tolker det.

Jeg vet at det kan virke voldsomt når politiet møter mannsterke og har myndig røst, med batonger og våpen. Men jeg lurer litt, var det bare god stemning når politiet faktisk får melding om våpen og trusler? Og er ungdommene helt sikre på at ingen bidro til eskaleringen? At ingen ropte ukvemsord og reagerte truende tilbake, som en samlet politigruppe rapporterer om? Hvorfor var en så ivrig i å dokumentere politiets fremferd, som så helt adekvat ut - var det i håp om å vise hvor brutale og fordomsfulle politiet er?

LES OGSÅ: Politiet rykket ut til Bogerud etter meldinger om skudd 

Det er mange voksne som vil ungdom vel.

70 mennesker jobber med forebygging i Oslo politi øst. Sjef for Manglerud politi Gry Lene Semb har fortalt om metodene deres. Det handler om å komme i dialog, bli kjent med ungdommene, og bygge tillit. Politiets vanlige aksjonsmåte roses av folk som jobber med ungdom på bydelsnivå. Senest i juni var det fotballkamp mellom politi og ungdommer i Østensjø. Dette har også ført til kritikk fra enkelte om at politiet er for milde og ettergivende.

I tillegg til politiets innsats er det et stort kommunalt og frivillig apparat som jobber for at ungdom skal ha noe å gjøre og føle seg verdsatt. Bydel Østensjø har fem fritidshus, og syv ansatte fra utekontakten driver oppsøkende virksomhet. Byrådet i Oslo har også bevilget penger til sommerjobber og for ekstra innsats på ungdomsskolene. Jeg ser at det nå også tas grep blant befolkningen på Bogerud, for at ungdommene skal ha det bra og være trygge. Ingen ting er bedre enn det!

I hvems interesse er det at ungdommene begynner å hate politiet?

Likevel, både politi og skoler melder om økt aggressivitet og sviktende respekt for autoriteter. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og en som har god innsikt i tematikken, Jan Bøhler, påstår det er en bevisst strategi fra bakmenn om å skape et hat mot politiet blant ungdommene.

Jeg tror han har mye rett i det. For som han sier, «fuck the police»-kulturen som amerikansk ungdomskultur er full av, er det neppe grunnlag for i Norge. Bøhler viser til at de som har mest å tjene på å fremstille politiet som fordomsfulle rasister og gjøre dem om til fiender, er kriminelle nettverk og gjenger. Slik kan de i ro og mak drive sin ødeleggende aktivitet - spre narkotika, smugle, gjøre brekk, bygge mafialignende organisasjoner - uten at ungdommen snitcher - forteller det til politiet - som de jo har lært seg å hate.

Kjære ungdommer, vi har sikkert mye å lære av hverandre, men la oss snakke sammen, løse dette i fellesskap. Da er det aller viktigst at dere ikke gjør politiet og andre viktige voksne til fiender.

Og kjære politikere og artister m.fl., pass dere så dere ikke hiver ved på et bål dere ikke klarer å slukke - og som vi absolutt ikke vil ha i byen vår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags