Lambertseterhjemmet: Feilinformasjon om eldreomsorgen i Oslo har blitt FrPs paradegren

Illustrasjonsfoto fra mulighetsstudien for nye Lambertseterhjemmet.

Illustrasjonsfoto fra mulighetsstudien for nye Lambertseterhjemmet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.FrPs bystyrerepresentanter Aina Stenersen og Camilla Wilhelmsen hevder i et innlegg i Nordstrands Blad at byrådet legger ned Lambertseterhjemmet. Det er feil. 

Lambertseterhjemmet skal rives og det skal bygges et nytt og større sykehjem på akkurat samme tomt. Det er ingen nedleggelse, men et nødvendig grep for å møte den voldsomme veksten i antall eldre som Oslo vil oppleve i årene fremover. 

Det nye Lambertseterhjemmet vil ha flere sykehjemsplasser og langt høyere standard enn i dag. FrP stemte selv for å rive Lambertseterhjemmet og bygge et nytt sykehjem på tomten da det var til behandling i bystyret.

Feil på feil

Det er ikke første gang FrP feilinformerer om eldreomsorgen i Oslo.

I fjor konkluderte faktisk.no med at påstanden partiet kom med, om at eldre ble erstattet med tiggere på sykehjemmene, var «helt feil».

At private ideelle aktører eller Oslo kommune overtar driften av sykehjem som har vært drevet av kommersielle selskaper, tolker også FrP som en nedleggelse. Det er selvfølgelig feil. At en ny aktør driver sykehjemmet, betyr ikke at plassene legges ned.

Nye sykehjem

Situasjonen for Oslos sykehjem, er at vi har kort ventetid for å få sykehjemsplass og at ventetiden har gått ned de siste årene. Oslo har bedre sykehjemsdekning enn de fleste andre store kommuner og en høyere andel over 80 år på sykehjem enn resten av landet. 

Men vi står også overfor formidable utfordringer.

I 2040 vil antall eldre ha økt med 50.000 og det vil bli en dobling i antall innbyggere over 80 år. Jobben med å forberede oss på dette, må gjøres nå. Det kan ikke utsettes i evig tid, slik FrP ser ut til å ønske.

Byrådet har en ambisiøs plan om å åpne et nytt sykehjemsrom om dagen i neste bystyreperiode. Våre nye sykehjem skal sikre at krav til brannvern, ventilasjon og personlig hygiene er ivaretatt.

Sykehjemmene skal i tillegg utvikles fra å være institusjoner for eldre til å bli gode hjem for eldre med mindre bogrupper, hjemlige omgivelser og et sterkt sosial fellesskap. Vi skal vekk fra en institusjonsbasert, og ofte stoppeklokkeorientert eldreomsorg, og over til en eldreomsorg der eldre får være sjef i eget liv.

Alle skal ivaretas

Jeg har full forståelse for at nybygging av Lambertseterhjemmet ikke er noe dagens beboere, pårørende og medarbeidere har øverst på ønskelisten. Det er en krevende situasjon for mange, men jeg vet at Sykehjemsetaten og drifteren Stendi Omsorgstjenester vil gjøre det de kan for å ivareta beboere, pårørende og medarbeidere på en best mulig måte.

Alle beboere skal kunne bo på Lambertseterhjemmet i opptil ti måneder til, i tillegg blir de prioritert slik at de får plass på det av våre nesten 40 øvrige sykehjem som de måtte ønske seg til.

Vi har mange ledige stillinger ved de andre sykehjemmene våre, som jeg oppfordrer medarbeidere ved Lambertseterhjemmet til å søke på.

Nytt sykehjem på Lambertseter

Lambertseterhjemmet ble bygget i 1969 og ble sist rehabilitert i 1996.

Det har vært et godt hjem og en god arbeidsplass i mange år. Men det ivaretar ikke branntekniske krav, har ikke tilfredsstillende ventilasjon og har ikke bad på alle rom. Det mangler også mange av de tilbudene som vi ønsker at våre nye sykehjem skal ha. 

I valget mellom å stenge bygget i løpet av en viss tid eller å rive det og bygge det opp på nytt, har vi valgt det siste. Det gir oss mulighet til å gjøre Lambertseterhjemmet til et bygg for fremtidens eldreomsorg. 

Tone Tellevik Dahl

byråd for eldre, helse og arbeid

Oslo kommune

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags