Gå til sidens hovedinnhold

Nei til sykehjem bak Senter Syd

Artikkelen er over 3 år gammel

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi støtter det lokale innbyggerinitiativet som ønsker at det foreslåtte sykehjemmet bak Senter Syd flyttes til et annet sted. Det kommer vi til å fremme forslag om når behandlingen av planprogrammet for Mortensrud kommer til behandling i bystyret etter sommeren.

Det er flere grunner til at vi mener dette, men det viktigste er at Mortensrud trenger lokale møteplasser som bibliotek, svømmehall og fritidsklubb. Søndre Nordstrand er en bydel preget av en større andel barn og ungdom enn i byen for øvrig. I en NIBR rapport fra 2010 pekes det på at alle delbydeler i Søndre Nordstrand mangler møteplasser. Derfor mener Oslo KrF at planprogrammet må sørge for at møteplasser, særlig for barn og unge, er en viktig del av planene for Mortensrud.

Felt 10, hvor byrådet har foreslått sykehjem, ligger like bak Senter Syd og er i «sentrum» av Mortensrud. Her er T-banestasjonen, bussholdeplass og kjøpesenter. Det er et naturlig samlingspunkt for lokalsamfunnet og passer bra for bibliotek, svømmehall og fritidsklubb. Oslo KrF ønsker et bibliotek på Mortensrud tilpasset ungdom. Her kan ungdomsbiblioteket på Tøyen være til inspirasjon.

LES OGSÅ: Vil flytte vei og bygge hundrevis av nye boliger

I det siste har det vært mye fokus på ungdomskriminalitet i Oslo-sør. Det er åpenbart at det langsiktige forebyggende arbeidet har vært for dårlig. Det må vi gjøre noe med nå. En del av løsningen er å bygge gode lokalsamfunn hvor vi tilrettelegger for samhold, frivillighet og gode møteplasser. De valgene som nå gjøres for utviklingen av Mortensrud vil ha konsekvenser i mange år fremover.

Det er et behov for flere sykehjemsplasser i Oslo og i Søndre Nordstrand i tiden fremover. Samtidig har Mortensrud allerede to sentralt plasserte helseinstitusjoner, Søndre Oslo DPS og Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter. Helseinstitusjoner kan spille en positiv rolle i et lokalsamfunn – for eksempel bidrar det til lokale arbeidsplasser – samtidig bør et lokalsamfunn ha ulike tilbud. Eldreomsorgen i Oslo har større fokus på at folk skal leve lengre hjemme. Det betyr også at de som kommer på sykehjem er sykere enn det de var før. Derfor trenger ikke nødvendigvis sykehjemmet ligge så sentralt plassert.