Musikk og lek når krisen rammer

Mette Thiedemann

Mette Thiedemann Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noe av det mest verdifulle vi kan gjøre for å ta vare på helsa vår nå er å opprettholde gode relasjoner, skape trygghet og gi barna rom for den livsnødvendige leken. For det er i leken at barna bearbeider opplevelser, følelser og tanker.

Nå er det viktigere enn noen gang at vi foreldre tilrettelegger og deltar i barnas lek. Alle vi som til daglig har ansvar for barna i bydelens barnehager og skoler bør ta en ringerunde og spørre hvordan det går, lytte og komme med tips til hva man kan finne på sammen. På den måten kan vi bidra til skape en trygg, forutsigbar og hyggelig stemning for barna hjemme.

Å synge sammen og lytte til musikk er en stemningsskaper, og man kan sammen lete seg fram til ulike sjangere. Felles lytteopplevelser kan bli en lek i seg selv som utløser latter, bevegelse og gode samtaler. Syng sanger du husker fra egen barndom, sett på en feelgood-låt dere kan danse til eller mal et bilde mens dere lytter til klassisk musikk. Musikken har en enestående evne til å stimulere hjernen vår. Rytmen og melodiene i musikken gir en opplevelse av bevegelse, både for psyken og fysisk i kroppen vår, noe som er utrolig viktig når vi opplever begrensninger i frihet og utfoldelse.

LES OGSÅ: Hjelp, hva skal vi gjøre med barna hjemme! Fortvil ikke - her får du råd fra lokale folk som vet hva de prater om

I kriser slik vi opplever nå, men også har opplevd tidligere, har musikken en enormt stor betydning. I denne uforståelige og fremmede situasjonen hvor vi isoleres fra hverandre, kan musikken og leken være livsviktig, spesielt for små barn. I musikken kan vi oppleve glede, vi kan trøstes og være sammen selv om vi ikke er sammen fysisk. Vi kan leke, tøyse og reise på tur i fantasiens verden.

Når vi mister muligheten til å være helt nær eller å ta på hverandre, trenger barn i enda større grad positiv taktil berøring. Derfor må vi legge til rette for at barn får kroppskontakt og gode sanseopplevelser.

En Ipad klarer ikke det alene. Det er ikke så mye som skal til. For barn kan det være å stryke på øret til kosekaninen, kna en bolledeig eller kile en fjær på hånden sin. Barn trenger å oppleve vitalitet, glede og kraft, men også utløp for sinne, frustrasjon og frykt. Derfor kan rock, funk, rap og svensktoppar være minst like bra som meditasjonsmusikk, dette er helt individuelt.

Dersom vi leker med hele spekteret av følelsene våre og spiller de ut gjennom musikken, kan de ufarliggjøres og det skapes samtidig en gylden mulighet for at vi kan snakke sammen om det.

Sprell i jungelen

Sammen med språkpedagog Britt Helen Harket har jeg laget et utviklingsverktøy for barnehager i Bydel Nordstrand, med fokus på samspill, lek og språk. Vi lagde vår første CD i 2015. Denne musikken er tilgjengelig for alle, og består av enkle musikkaktiviteter som passer for barn i alderen 0-6 år.

Man finner den på Spotify, Tidal og andre strømmetjenester. Her kan dere for eksempel søke opp «Spilleblues» og ta med familien på rytmeorkester med bøtter og kasseroller, eller «Hele kroppen kan danse» og riste liv i hele kroppen. Søk opp «Sprell i jungelen» og bli med barna på en jungelreise! Man kan også følge oss på Facebook der vi jevnlig deler aktiviteter og sanger.

Det er viktig at foreldre ikke stiller for store krav til seg selv når de nå er hjemme med barna hele dagen. Gjør ting sammen som er bra for både voksne og barn.

Man trenger ikke å ha masse opplegg. Det viktigste er å være til stede for barna, lytte og delta i samspill når man først har mulighet.

Skru av nyhetene et øyeblikk, og vær til stede så godt du kan. Men dersom du får det til, vil barna elske at du går inn i fantasiens verden og deltar i leken en liten stund. Snu et bord på hodet og la den bli til en båt. Hvem vet hvor dere ender? Gå på skattejakt enten ute eller inne. Kanskje dere finner noe tomgods og rariteter å lage noe morsom ut av. Det kan være gamle pappesker, stoffrester, malesaker, en gammel radio, eggekartonger eller bestemor sin gamle solhatt. Om du følger barna inn i kreativiteten – kan det bli en bondegård, en hytte eller et romskip? Hør på sangen «Hele kroppen kan danse» fra Sprell i jungelen og la dere rive med i rytme og bevegelse. Sett på «Jungelrap» og dere vil bli ført inn i en sanselig verden. Men pass på; før du vet ordet av det er du blitt forvandlet til et farlig jungeldyr!

Ny barnemusikk

Siden i høst har vi jobbet med å lage ny Sprell-musikk for barnehagene i Nordstrand bydel og vi er nå i ferd med å sluttføre arbeidet med en ny plate. Denne gangen har vi fått midler til å lage musikk av høy klasse. Hovedmålet er at voksne skal bli mer sensitive, tilstedeværende og deltakende i barns liv, og spesielt i leken. Her vil vi ta dere med på en reise og plata vil hete «Sprell heiser seilene!».

Musikken spenner over et stort register av musikksjangere og følelser; fra det sarte, det lekende lette og til noe helt sprøtt og gæærnt!
Nå jobber vi på spreng for å få denne musikken ut «til folket» så fort som mulig og gjøre den tilgjengelig for barn og voksne i hele landet.

Vi er takknemlige for at Bydel Nordstrand anerkjenner betydningen musikk har i samfunnet og har gitt oss mulighet til å gi ut spesialkomponerte sanger for våre barnehager. Vi gnir oss i øynene over å ha med et stjernelag av musikere på plata og en fantastisk medkomponist i Jarle G. Storløkken. Selveste Tine Thing Helseth spiller med oss fordi hun synes de aller minste barna fortjener kvalitetsmusikk i barnehage og hjem. To av låtene er laget av superkule Jester fra Gatas Parlament, så her blir det noe for enhver smak.

Pusterom fra alvoret

De neste ukene vil være utfordrende for oss alle. Da er det viktig at vi gir både barna og oss selv pusterom fra alvoret. Jeg håper musikken kan være til glede for barn og foreldre der ute og være en god støtte til å finne tilbake til fellesskapet og hverdagsgleden når den tid kommer.

For tenk når dugnaden er unnagjort, når lyset er tilbake og vi kan se ungene løpe fritt, hvine av glede, gi hverandre klemmer og være nær – det blir fantastisk! Vi visste ikke at det ikke var selvsagt. Nå vet vi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags