Gå til sidens hovedinnhold

Oslo MDG vil fase ut gummigranulat innen 2020

Artikkelen er over 3 år gammel

debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En rapport fra World Economic Forum anslår at det havner 8 millioner tonn plast i havet hvert år, og at det innen 2050 vil være mer plast enn fisk i havet om vi ikke bremser utviklingen. Her i Norge er gummigranulater fra kunstgressbaner den nest største kilden til mikroplast i havet, etter bildekk.

De små plastbitene på Oslos nesten hundre kunstgressbaner flyr bort med vinden, fryser fast i isen og renner bort med vann. Selv små biter av plast har svært lang nedbrytningstid og er uheldig for naturen. Mye av plasten havner altså til slutt i elver, i havet hvor dyr og fisk vil spise delene. Forskere har funnet plastbiter i magen på fisk og fugler.

1500 tonn på avveie hvert år

Kunstgressbaner består av plastfibre festet til en teppebunn. Gummigranulaten fylles på i store mengder blant annet for å gi banen elastisitet. I følge fagbladet til Renas, landets ledende EE-returselskap, kommer opp til 1500 tonn plast fra fotballbaner på avveie hvert år i Norge. Hver bane inneholder 100 tonn gummigranulat som etterfylles med 10 tonn hvert år.

For to år siden lå et stort lag med sorte gummikuler ved kunstgressbanen på Lusetjern i Søndre Nordstrand. Miljøpartiet De Grønne tok affære og fikk med oss bydelsutvalget på at miljøvennlige alternativer skal benyttes på nye baner.

Gummigranulat på avveie er et enormt miljøproblem, og det haster med å innføre tiltak. Vi mener derfor at Oslo bør gå foran og fase ut bruk av miljøfiendtlige gummigranulat innen 2020. Dette er raskt, men nødvendig.

Det finnes alternativer

Alternativer til gummigranulat som vil gi profesjonell standard på banene, finnes allerede. Fotballgruppa i Klemetsrud IL har samlet inn penger til en miljøvennlig kunstgressbane for de minste barna som de mener at også kan brukes på større baner med FIFA-standard. En slik type kunstgressbane er allerede i bruk i København. Ulempen er at banen er dyrere enn det det miljøskadelige alternativet.

Når vi nå vet hvor stor avrenningen er og til hvor stor skade gummigranulat på avveie i naturen er for naturen og dyrelivet, bør bruken stanses så snart som mulig. Da vil eksisterende alternativer mest sannsynlig gjøre alternativene billigere.