Hvem tar vare på furutrærne?

FLATHOGST: Var det virkelig nødvendig å hugge alle trærne ved Ljabru trikkestasjon, undrer Karin Kinge Lindboe. Foto: Nina Schyberg Olsen

FLATHOGST: Var det virkelig nødvendig å hugge alle trærne ved Ljabru trikkestasjon, undrer Karin Kinge Lindboe. Foto: Nina Schyberg Olsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

DebattUtbyggerne bestemmer over Nordstrand. Folk selger til utbyggere.

Vi, som er naboer til disse tomtene, opplever at hyggelige hus blir revet, store, grønne lunger blir sprengt bort og nær sagt alle trær blir saget ned med motorsag.

Les mer om lokal utbygging her

Disse store, eldgamle furutrærne, over hundre år gamle. Det tar minutter å felle et tre som har brukt hundre år på å vokse seg stort og vakkert. Tjukke stammer, kraftige grener som bærer profilen til Midtåsen mot himmelen.

Det store magnoliatreet. Jeg kommer til å savne akkurat det. Over tretti år gammelt, med rosa tulipanblomster i begynnelsen av juni. Beboerne fra Midtåsenhjemmet går turer til magnoliatreet for å se på blomstringen. Ved siden av står lerketreet med lysegrønne nåler og en rododendron. Alt skal bort.

Likevel nesten verst med de gamle furutrærne, disse som er Nordstrand. Munkerud skole har furukongla som symbol i fanen sin.

Huset som skal rives ligger inntil trærne. Den gangen det ble bygget, klarte arkitekter og bygningsarbeidere å bevare trærne. Nå sprenges alt bort, og på tomten hvor det lå ett hus, blir det nå plass til fem. Uten trær, med lite rom mellom husene.

Hvem tar vare på de gamle furutrærne våre? Det kan da umulig finnes en plan over hvordan Nordstrand skal bevare trær og svaberg.

Les flere saker fra Bydel Nordstrand her

Bare se på flathogsten på Ljabru trikkestasjon. Var det virkelig nødvendig!

Utbyggere tjener gode penger på å plassere så mange hus som mulig inn på en tomt, og bestemmer hvordan Nordstrand skal se ut.

Hvis trær en meter over bakken har en omkrets på mer enn 90 centimeter, er de forbudt å felle. Da må det avklares med plan- og bygningsetaten før de kan felles, sier etatens direktør Ellen de Vibe.  Planen sier hva som er lov og ikke lov å bygge på 29000 eiendommer i Oslo.

Det virker ikke som disse reglene blir brukt til å bevare de gamle trærne våre.

Karin Kinge Lindboe

LES OGSÅ: I Ekebergveien må trærne vike for sykkelfelt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags