Viktig seier for Oslos eldre

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DebattRegjeringen ville sette punktum for statlig støtte til modernisering av sykehjem. Nå har Jonas Gahr Støre sikret flertall mot endringene.

Høyre, Frp og Venstre skriver i regjeringsplattformen at de ikke lenger vil gi statlig støtte til å rehabilitere og modernisere eksisterende sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Det gjør de samtidig som Helse- og omsorgsdepartementet dokumenterer et vedlikeholdsetterslep i norske sykehjem og omsorgsboliger på 37 milliarder kroner.  

Nå har Jonas Gahr Støre, sammen med resten av opposisjonen, sikret flertall på Stortinget mot regjeringens kuttplaner. Dermed har Støre avverget det som så ut til å bli et kutt på hele 3,5 milliarder kroner de neste ti årene i Oslos eldreomsorg.

Omsorg+ i Ljabrubakken

Det tidligere Ljabruhjemmet ble i 2016 erstattet med 54 såkalte Omsorg+ omsorgsleiligheter med soverom, bad, stue/kjøkken og integrerte hvitevarer. Boligkomplekset har døgnbemanning, kafé, aktiviteter, frisør og fotpleie, og er spesielt tilpasset eldre som ønsker trygghet og tilrettelegging for sosiale sammenkomster. Ljabrubakken Omsorg+ har fått støtte fra den statlige støtteordningen, som regjeringspartiene altså vil kutte.

Eldreomsorgsreform i Oslo

Flere Omsorg+-boliger er en del av den store reformen av Oslos eldreomsorg som Arbeiderpartiet gikk til valg på i 2015 og som byrådet nå gjennomfører.

Reformen tar Oslo vekk fra det som har blitt beskrevet som en stoppeklokke- og institusjonsbasert eldreomsorg til en trygg og aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv. Eldre får bo hjemme lenger fordi vi i løpet av 2019 vil ha ansatt 500 flere medarbeidere i hjemmetjenesten i Oslo. Samtidig tredobler vi også antallet nye Omsorg+-boliger og oppgraderer sykehjem etter sykehjem. Oppgraderingen gir Oslo en ny sykehjemstandard, som løfter sykehjemmene vekk fra gammel institusjonstankegang.

En moderat eiendomsskatt i kombinasjon med statlig rehabiliteringsstøtte gjør byrådets eldrereform mulig i praksis.

Er ministerposten viktigere enn politikken?

Jeg synes det er modig av statsminister Erna Solberg å utvide regjeringen med en ekstra stilling, en egen eldreminister, samtidig som regjeringen foreslår milliardkutt i eldreomsorgen. Det kan virke som ministerposten er viktigere for regjeringen enn politikken som den nye statsråden skal føre.

Som Oslos eldrebyråd, er jeg stolt over å ha en partileder som har stått opp for byens eldre og nå sørger for at sykehjemsoppgraderingen i Oslo og resten av landet får fortsette med fullt trykk. Det er viktig. For de eldre dagene skal være gode dager. Uansett om man bor hjemme, i omsorgsbolig eller på sykehjem, skal eldre behandles som mennesker flest. De skal ikke settes i bås og fratas muligheten til å leve fullt og helt, selv om kroppen ikke er like sprek som før.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags