DEBATT: Ta vare på nærmarka, si nei til aktivitetssoner

Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevI Kommuneplanen har Byrådet foreslått å opprette aktivitetssoner i nærskogene, innenfor dagens markagrense. Aktivitetssonene skal gjør det enklere å bygge mindre anlegg og drive tilrettelegging i «randsonen» av marka. Sonen er tidvis kilometer bred i de mest populære markaområdene rundt byen. Men det er usikkerhet om hva som skal bygges og hvor mye. Med forslaget tar Byrådet første steg mot en nedbygging av våre nære naturområder.
 

Der det foreslås aktivitetssoner i marka er det i dag masse aktivitet. Nettopp i randsonen finner du oss, barnefamiliene på Bøler, Oppsal, Trasop, Skullerud, Bogerud og de som har litt lenger vei til marka. Der Byrådet foreslår aktivitetssone er vi på tur med barna, plukker bær, bader, klatrer på knausene, går på skøyter på Ulsrudvann når den første isen kommer og står i kø på ski på den første ordentlige vinterdagen. Mange av oss kommer ikke lenger enn til bålplassen på Bråten, men det er ikke så farlig for barnas glede over å være ute i naturen like stor.

I disse område er barna på tur med speideren, de sykler med terrengsykkelklubben og går ski med skiklubben på Skullerud. Hit kan barnehagene gå på tur fra døra og det er her skolen har naturfag og friluftsliv i praksis.

For de som ikke lenger er så raske til beins er nærskogen viktig. Her kan eldre gå den lille daglige turen og kjenne lukten av solvarm lyng på fine sommerdager. De små enkle opplevelsene som gir naturglede i hverdagen betyr mye for mange.

Det er friluftsorganisasjonene, venneforeningene og naturvernerne som har forsvart marka vi er så glad i. Vi har kjempet for dagens Markalov og det er dagens Markalov har gitt oss brede stier og smale stier, skiløyper, lysløype, handikapptilrettelegging av badeplassen på Bråten, padleklubb ved Nøklevann og mye mer. Det er til rettelagt for idrett på spesielle områder som Haraløkka og Skullerud. I dialog med andre brukere har man kommet fram til løsninger slik at idretten kan videreutvikle anleggene her.

Hvis det er dette dere vil gi oss med aktivitetssonene, så la Markaloven og markagrensa være som den er.

Dagens ordning gir oss alle rett til å bli hørt og politisk behandling av sakene. Forslaget om aktivitetssoner innebærer at tiltak i sonen skal behandles raskere, uten demokratiske prosesser. Det er vanskelig å skjønne hva byrådet vil med sonene om det ikke er fordi de ønsker vesentlig mer tilrettelegging og utbygging enn det vi har i dag. Uten en demokratisk prosess.

Forslaget er første steg på veien mot en uthuling av markaloven. Jeg vil ikke ha bekymringen for at våre nære naturområder skal forsvinne, men kunne fortsette å glede meg over å bo i en av verdens beste byer hvor by og natur går hånd i hånd.

Når vi blir fler i byen vil presset på marka øke. Det er derfor viktig at vi har en forvaltning som det er bred enighet om. Der brukerne av marka føler at de blir tatt på alvor og er med på laget for at marka skal være for alle. Med de protestene vi ser nå har prosessen åpenbart ikke vært god nok.

Ingvild Melvær Hanssen, leder Naturvernforbundet Oslo sør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags