Grønn, ikke svart fredag

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattI 2009 ble Black Friday adoptert av oss nordmenn. Nå er den rett rundt hjørnet igjen. Siden den gang har vi en gang i året fått servert TV-bilder av mennesker som river hverandre ned for å gjøre et lite kupp. Black Friday er symbolet på den bruk- og kastkulturen vi lever i, og på hvorfor “Jordas overforbruksdag” kom rekordtidlig i år.

Bruk- og kastkulturen vår er ikke bærekraftig

Hadde resten av verdens innbyggere hatt samme forbruk som oss hadde vi trengt 3,6 jordkloder. Nordmenn kaster i snitt 24 kilo med klær i året, og mye av det skyldes at klærne ikke passer. I 2013 kastet en verdensborger 7kg med elektronikk i snitt, mens vi nordmenn kastet 33 kg med e-søppel per person.

Shopping, stress, mørketid og bilkjøring er ingen god kombinasjon. I 2016 falt «Black Friday» på 25. november. Statistikk fra forsikringsselskapet Gjensidige viste hele 34 prosent flere registrerte skader denne dagen, sammenlignet med snittet for resten av måneden.

Adventstiden kan være en fin tid, hvor vi nordmenn bruker tid på å tenke på de vi er glad i og forbereder julen. Dessverre drukner dette for mange av oss i et stadig større kjøpepress. Vi bombarderes med salgsplakater, Black Friday, og kjøpesentrene tilbyr shopping nesten døgnet rundt.

Det er på tide å snu en ond sirkel. La oss gjøre fredag 23. november til en grønn fredag!

Nok kjøpepress, og julestress

Kjøpepresset og julestresset er ikke noe hver enkelt av oss har ansvar for alene. Det er et resultat av feilslått politikk. Vi måler hvordan vi lykkes som samfunn og politikere i økonomisk aktivitet, ikke hvorvidt vi har det bra. Det vil Miljøpartiet De Grønne endre på. Hensynet til mennesker og miljø må være overordnet målet om evig vekst i shopping. Derfor foreslår vi politikk som kutter ressursforbruket, både gjennom teknologi og endringer i atferd.

Vi har tre konkrete forslag: påby at alt du kjøper skal kunne repareres, fjern momsen på deling og reperasjoner, og forby reklame rundt skoler og barnehager

Vi må bidra til en ny kultur hvor den nye trenden blir å markere grønne fredager, kjøpefrie lørdager og reparasjonsuker og deledager, ikke Black Friday. Det er nemlig det planeten og vanlige folk trenger. Fine adventstider der vi tar vare på hverandre og kloden vi bor på, sammen. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags