Det betyr noe hvem som bestemmer!

Her bygges krysset ved Høyenhall om med bredere fortau, for å prioritere de som går og sykler (2017).

Her bygges krysset ved Høyenhall om med bredere fortau, for å prioritere de som går og sykler (2017). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Som mange andre MDG-politikere braste jeg inn i politikken etter valget i 2015 og ble valgt inn i bydelsutvalget i min bydel. Som nyvalgt leder for komiteen som behandler trafikksaker var jeg perfekt plassert for å få gjennomført tiltak som gir mindre biltrafikk, lavere fart, og bedre kår for de som går og sykler.

Full av entusiasme og pågangsmot ble jeg advart av avtroppende politikere. Jeg måtte ikke tro at det var så lett å få til noe. Mange hadde jobbet med trafikksaker før, men med magert resultat.

Til å begynne med så det ut som om mine forgjengere hadde rett. I den første saken vi jobbet med mente Bymiljøetaten at høy fart på biler var viktigere enn trygg fotgjengerovergang til lekeplassen og mindre støy.

Men ganske snart skjedde det noe. Oslo hadde fått en ny politisk ledelse, som prioriterer gående, de som sykler, og trygg skolevei. Der bydelen før fikk nei når vi foreslo tiltak, fikk vi nå ja. Plutselig sprutet det med tiltak.

Vi har fått lavere fart, fartsdumper, nye sykkelfelt, bredere sykkelfelt og både nye og utvida fortau, og flyttet på faglig gateparkering. Og så har vi fått strammet opp mange kryss. 

Oppstrammende eller innsnevrede kryss høres rart ut, men er veldig viktig!

Ofte er veikryss fryktelig brede. Det gjør at bilene kan holde høy fart gjennom krysset. For en liten pode som skal hjem fra skolen er det å krysse gangfeltet nesten like uendelig langt som å padle over Amazonas. Når krysset strammes opp så utvides fortauet ut i krysset. Det blir mye bedre for de som går, og bilene må holde lav fart. Ofte gjøres dette samtidig som vi bygger ny sykkelvei eller sykkelfelt i gata. Vinn-vinn! Sykkelen ned fra fortauet så folk får gå i fred, og tryggere kryss for store og små.

Det spiller en rolle hvem som bestemmer. MDG prioriterer trygg skolevei, og de som går eller sykler. Ikke bare i fine fest-taler, men i praksis. Det synes, ikke bare i min bydel, men i hele byen. Og, til våren kommer det enda flere tiltak.

Einar Wilhelmsen

Lokalpolitiker i bydel Østensjø og bystyrekandidat for MDG 

Østensjø bydel

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags