Plast i havet er et økende problem. Omfanget er så stort at innen 2050 kommer det til å finnes mer plast enn fisk i havet hvis ikke vi tar grep. TV-serier som Planet Plast med Line Elvsåshagen har satt fokus på hvor mye plast som faktisk finnes i havet, på strender og i naturen.

Lørdag 5. mai er det den store, nasjonale strandryddedagen. Dette er en nasjonal miljødugnad i regi av Hold Norge Rent hvor mange tusen frivillige miljøentusiaster rydder strender, øyer og andre områder for plast. I fjor ble det ryddet bort 1.374 tonn marint avfall av 48.702 frivillige. Vi i AUF ønsker oss plastfrie verdenshav og syns dette er et fantastisk initiativ.

I tillegg til at vi som privatpersoner kan ta ansvar, trenger vi politiske løsninger. Vi i AUF ønsker blant annet et forbud mot gummigranulat, en egen strategi mot marin forsøpling og spredning av mikroplast i naturen. Samt et forbud mot bruk av mikroplast i kosmetikk og tannpasta. Dette er bare noen forslag som kan være med og sørge for at mindre plast blir spredd i naturen.

Men når den først har kommet dit, må vi alle ta et kollektivt ansvar og rydde opp etter oss. Derfor kommer AUFere fra hele landet til å være ute på lørdag og rydde strendene våre for plast og søppel. Vi håper å se mange andre!