Gå til sidens hovedinnhold

Ap vil bygge tett i Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand

Artikkelen er over 4 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På bystyrets møte 14. desember ble det Ap-ledede byrådets forslag til planstrategi for arbeidet med byutviklingen av Oslo de kommende årene vedtatt, mot de borgerlige partienes stemmer. Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti stemte imot fordi vi mener forslaget innebærer en for drastisk fortetting og rasering av svært mange av byens småhusområder.

LES OGSÅ:

Nye Oppsal senter skyter i været

Oslo trenger variert bebyggelse

Befolkningsveksten i Oslo gjør at det er behov for å bygge flere boliger, og vi som representerer borgerlig side i bystyret er enig i at en rekke områder i byen vår kan tåle en større grad av fortetting. Dette gjelder spesielt rundt større kollektivknutepunkt, for eksempel områder som Hauketo, Skøyen, Helsfyr, Økern og Ryen.

Det forrige byrådet, med støtte fra Frp, identifiserte i tillegg en rekke prioriterte stasjonsnære områder hvor høyere arealutnyttelse kan vurderes. I Nordstrand og Østensjø bydeler gjelder dette blant annet Holtet, Sæter, Lambertseter, Oppsal og Skullerud.

LES OGSÅ:

Holtet-boliger rives, gjør klar for nybygging

Bygger nye boliger på Lambertseter

Ap teppebomber småhusområder

Forslaget det røde byrådet nå har lagt frem, viser at de ønsker å ta Oslos byutvikling i en helt annen retning enn det vi på borgerlig side ønsker. Kort oppsummert ønsker byrådet å fjerne ordet «prioriterte» i kommuneplanens «prioriterte stasjonsnære områder». Med Arbeiderpartiet bak rattet i Oslo legges det nå opp til at samtlige 119 områder i Oslo med enten lokaltogstasjon, trikkestopp eller t-banestopp skal fortettes.

Arbeiderpartiet har lenge ivret for en kraftigere fortetting i Oslo. I merknadene fra behandlingen av kommuneplanen høsten 2015 skriver Ap at de vil gjøre «en analyse over utbyggingspotensialet i en radius på minimum 500 meter rundt hver stasjon (større radius i områder hvor det er naturlig)».

Dersom alle Oslos 119 stasjonsområder skal fortettes i en radius på minimum 500 meter, så åpner det i praksis opp for en teppebombing av blokker i nær sagt alle småhusområder i Oslo, inkludert områder som Ljan, Godlia, Skøyenåsen og langs hele Ljabru-linjen (Jomfrubråten, Kastellet, Bråten osv).

LES OGSÅ: 77 nye boliger sentralt på Skullerud

Unødvendig sterk fortetting

Vi mener at Oslos småhusområder er verdt å ta vare på for å sikre varierte bo- og oppvekstmiljø. Byrådets forslag vil rasere mange av byens småhusområder, og er ikke et godt forslag for hvordan vi skal utvikle byen vår videre.

Av Pia Farstad von Hall (Oslo Høyre), Camilla Wilhelmsen (Oslo FrP), Espen Ophaug (Oslo Venstre) og Erik Lunde (Oslo Krf)

Les flere lokale debattinnlegg og saker om lokal utbygging her!