Rasering av næringsvirksomheten i Cecilie Thoresens vei?

Et levende bydelsentrum

Et levende bydelsentrum Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ønsket om en massiv utbygging vil rasere næringsvirksomheten på Lambertseter. Kultur og mindre håndverksbedrifter vil skvises vekk og det vil være et stort tilbakeskritt.

OBOS, Oslo Kommune og noen private eiendomsaktører eier i dag området vest for Cecilie Thoresens vei på Lambertseter. De ønsker en massiv utbygging av området med boliger og næring.

Plan-og bygningsetaten arbeider med en plan for området med forslag om et bebygd areal som tilsvarer utbyggingen på Helsfyr og Ensjø.

Den gamle Stomatolfabrikken er foreslått vernet, men forslaget betyr riving av nesten all bebyggelse unntatt de to gavlrekkene i front av to karakteristiske næringsbygg fra 1950-årene. Dette gir stor usikkerhet om framtiden til de lokale arbeidsplassene.
Derfor har vi utarbeidet en skisse og et konsept for en alternativ utvikling av deler av området.

Gjenbruk og kultur

Deler av bebyggelsen må bevares og gis en framtidsrettet bruk. Planområdet bør deles inn i separate områder for ulike formål. I stedet for en massiv utbygging av leiligheter, kan en blanding av bolig, kultur, næring og fellesområder blir god.

Lambertseter trenger et levende kulturhus, ikke et prangende nybygg. Stomatolfabrikken og nabobygget med båthusfasade som begge er verneverdige, vil med enkle midler kunne gjøres om til et kulturhus eller næringsverksted. Her kan aktiviteter for håndverk og gjenbruksøkonomi samles. Oslo trenger et slikt senter som viser veien framover mot et samfunn med mindre bruk og kast.

Ved å gi plass til teater, dans, sang og musikk, kan dette bli et kulturverksted som stimulerer til den kreativiteten som lå til grunn når planen om Lambertseter ble lagt.

Lærlingekvartalet

Oslo trenger flere student- og ungdomsboliger og det er behov for en ikke-kommersiell boligsektor basert på rimelige leier. Det snakkes mye om hvor viktig lærlinger og fagutdannelse vil være for framtida i Norge. Her kan man knytte bolig og fagutdanning sammen i et samlende miljø, det vi kaller lærlingekvartalet.

På området som Oslo kommune eier kan det etableres en tett liten by med plass til flere hundre boliger av ulik type og størrelse for unge, enslige og familier.

I flere av Europas storbyer drives store deler av boligsektoren med utleie i privat regi. Sparekasser og forsikringsselskap har tusenvis av leiligheter av høy kvalitet til utleie til priser vanlige folk er komfortable med. Når én leilighet er blitt for liten pga. familieforøkelser, kan familien flytte til en større i samme strøket og kanskje tilbake til en mindre når barna har flyttet ut.

Medbestemmelse

Vi vil oppfordre lokalpolitikere, private grunneier og områdets beboere til å engasjere seg aktivt arbeidet med områdeplanen.

Cecilie Thoresen var Norges første kvinnelige student og betydningsfull kvinneaktivist. En slik utvikling vil hedre hennes minne.

Planarbeidet til Plan- og bygningsetaten åpner for deltakelse og medbestemmelse. Hensynet til dagens og framtidens beboere må stå sterkt. Områdets private grunneiere og de bedriftene som i dag har sin virksomhet i området må komme i dialog og tilpasse sine planer til dette.

LES OGSÅ:

Et nytt sykehjem skal bygges på Lambertseter - slik skal det bli

Wenche (80) var sistemann som forlot Lambertseter- hjemmet: - Og jeg skal bli den første til å flytte tilbake

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags