Derfor triller vi ikke terninger på skolerevyer

Foto:

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne uken går teppet opp for to lokale skolerevyer. Onsdag 26. februar er det premiere på Kongshavnrevyen. Dagen etter spilles «Kanskje kommer Kongen» for første gang på Lambertseter videregående skole.

Nordstrands Blad var innom begge skolene i løpet av den intensive prøveuken i vinterferien. Med elleve timer lange dager er revygjengene mer enn klare for å gi alt.

Nordstrands Blad anmelder årets lokale skolerevyer, og som tidligere gjør vi det uten terningkast. Vi mener det er å ta ungdommene på alvor.

Det er klart det er gøy å få en sekser i avisen. Et tydelig stempel på suksess. Like moro er det ikke å få en toer, eller en ener. Nå skal ikke en revyanmeldelse kun være en morsom hyllest av gjengen på og bak scenen. Verbale blomster får elevene helt sikkert av foreldre og venner. Er det deler av revyen som ikke fungerer, så må det selvsagt kommenteres.

Vi mener imidlertid at man kommer lenger med ord enn stempler. Et stempel har det i seg at det også kamuflerer. Trilles det en firer, er det sjelden karakteren passer til både koreografien, lyden, budskapet, skuespiller- og sangprestasjonene. Mest sannsynlig fortjener de ulike delene forskjellig karakter, eller omtale. Vi har derfor tro på at vi gjennom gode skriftlige vurderinger får frem en mer helhetlig anmeldelse, som ikke kommer i skyggen av et kast med terningen.

Og like viktig; på og bak scenen står ungdom som har lagt ned utallige timer for at revyen skal sitte. Kanskje er det første gang i sitt liv de synger solo foran en forsamling, eller de står på en scene. Kanskje er det her, gjennom disse forestillingene, at selvtilliten gradvis får et litt bedre feste, og de opplever mestring og trygghet. En verdi som er gull verd i en tid hvor hjerter og tomler opp er et mål på suksess, og hvor presteringskulturen river og sliter i barna våre.

Komiker og nordstrandsbeboer Sigrid Bonde Tusvik sa det så treffende i Dagsavisen da hun beskrev sin tid i skolerevyen: «Omtalen i avisa ga meg selvtillit til å komme dit jeg er i dag, rustet til dårlige terningkast senere. Jeg hadde aldri hatt guts til å søke Romerike hvis 2'eren hadde blitt trillet.»

Onsdag og torsdag sitter vi klare for å anmelde årets revyer. Vi gleder oss!

Artikkeltags